KAKO JE TO MOGUĆE?

Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji ima dva kluba u Ligi prvaka, ali zbog ovoga mnogi bi se trebali crveniti od srama

27.07.2020 u 08:54

Bionic
Reading

Završena je Hrvatski Telekom Prva liga, a hrvatski nogomet će u kvalifikacijama Lige prvaka predstavljati zagrebački klubovi Dinamo i Lokomotiva. Malo koji grad se može s time pohvaliti, ali ima jedan ogroman problem

Dinamo je prvak, Lokomotiva drugoplasirana, a zahvaljujući dobrim igrama upravo maksimirskog kluba u Uefinim natjecanjima, Hrvatska je dobila čak dva predstavnika u najbogatijem klupskom natjecanju na svijetu.

Nakon 36 kola i dramatičnog raslpeta u zadnjoj rundi ispalo je da je uz nedodirljivog Dinama još jedan zagrebački sastav došao do prilike da se natječe u najjačem natjecanju. Zagreb je tako postao jedan od rijetkih gradova ove sezone s dva kluba u Ligi prvaka iako neće biti lako izboriti skupine, no i pretkola donose dobru zaradu.

Uz Zagreb, gradovi koji imaju dva kluba u Ligi prvaka su Manchester, čiji su United i City automatski u skupinama, zatim Madrid odakle Real i Atletico također ne moraju prolaziti kvalifikacije nego su već među elitom, a tu je i Istanbul.

Iz turske metropole Bašakšehir kao prvak odmah je u grupnoj fazi dok je vjerojatni drugi predstavnik Bešiktaš koji će krenuti od drugog pretkola. Bešiktaš je bio treći u prvenstvu iza Trabzonspora koji zbog kršenja financijskog fair-playja neće moći nastupiti u Europi.

  • +24
Dinamo - Varaždin Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Inače, Dinamo svoje putovanje kreće od trećeg pretkola dok Lokomotiva starta od druge kvalifikacijske runde.

No u cijeloj ovoj priči ima i jedna velika negativnost. Zagreb je od spomenutih gradova jedini koji nema pristojan stadion koji ispunjava kriterije Uefe. Iako je Maksimir dobio zeleno svjetlo od Europske krovne organizacije to je samo zato što zbog koronavirusa ne može biti gledatelja. Naime, zagrebački stadion zbog brojnih oštećenja u potresu, ali i cjelokupnog stanja ne može više zadovoljiti uvjete igranja po skupinama, jer su tribine istok i jug već u hrvatskom prvenstvu bile zatvorene radi sigurnosti, a da onda ne pričamo o Ligi prvaka.

  • +7
NK Osijek - NK Lokomotiva, HT Prva liga, 25.07.2020. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ništa nije bolje ni kod Lokomotive koja je s Kajzerice, ali već godinama svoje domaće utakmice igra u Kranjčevićevoj (koji je isto u lošem stanju) ili jedno vrijeme prije na Maksimiru.

Dva kluba u Ligi prvaka, a niti jedan normalan stadion. S time se nitko ne može pohvaliti iako to ni nije za hvaliti! Zamislite da se dogodi čudo i oba naša predstavnika dohvate Ligu prvaka, a ne mogu igrati utakmice u svojem gradu, jer nemaju poštenu sportsku arenu... Mnoge bi tada bilo sram, jer već 20 i više godina slušamo obećanja o stadionu kakav Zagreb zaslužuje, a još ga nije dobio, a kako stvari stoje ni neće tako skoro...