NLB LIGA

Zadrani srušili Zvezdu, Zagreb izbjegao dno

07.03.2009 u 21:40

Bionic
Reading

Tri hrvatska predstavnika odigrala su susrete 24. kola košarkaške NLB lige i mogu biti zadovoljni učinkom. U tri dvoboja protiv beogradskih klubova poražen je samo Split na gostovanju kod vodećeg Partizana

Zadar je dugo lomio dvoboj protiv Crvene zvezde, no susret su završili pobjedom 71:61, bez neizvjesne završnice. Nakon izjednačenog prvog dijela (19:19) u prvoj polovini druge dionice oba takmaca kao da su gađala ušicu igle, a ne obruč. Koševa gotovo da nije ni bilo, ali Zadar je dominirao u skoku (krajnji omjer 42:26) i prvi našao izlaz iz šuterske krize. Odlučujuću prednost stvorili su u trećoj četvrtini i u posljednjih deset minuta rutinski je održavali. Najbolji na terenu bio je svestrani Hrvoje Perić sa 18 koševa, šest skokova i tri dodavanja, a slijedio ga je Rok Stipčević sa 16 koševa.

Pobjeda ima veliku specifičnu težinu, no Zadar nije došao korak bliže završnom turniru. Hemofarm je u Vršcu svladao Olimpiju sa 74:70 i zadržao četvrto mjesto s jednom pobjedom više. U posljednja dva kola gostuju kod Vojvodine i dočekuju Split, a Zadrani (Olimpija vani, Vojvodina doma) bi išli dalje u slučaju istog broja pobjeda zbog boljeg međusobnog omjera.

Zagreb je pobjedom nad FMP-om rezultatom 83:77 došao do sedme pobjede i teoretski izbjegao posljednju poziciju, koja bi mu onemogućila nastup i sljedeće sezone. Mrave je do pobjede vodio najkorisniji igrač lige Ante Tomić. Centar Zagreba upisao je 22 koša, šest skokova i čak devet dodavanja. Mulaomerović je zabio 15, Žorić 12 (uz sedam skokova), a Babić 11.

Split je gostovao u beogradskom Pioniru i nakon prvih 10 minuta vodio sa sedam poena razlike. Ipak, momčad Duška Vujoševića polako je nagrizala prednost gostiju, u trećoj dionici preuzela vodstvo i slavila sa 83:73. Partizan su predvodili Veličković (10 koševa, pet dodavanja) i Tripković sa 20 poena, dok su kod Splićana najbolji bili Jamon sa 21 i Delaš sa 16 koševa. Beograđani su ovom pobjedom osigurali vodeću poziciju prije završnog turnira.

Preostali hrvatski predstavnik, Cibona, u nedjelju u 16.15 sati gostuje u Sarajevu kod Bosne, a pobjedom bi zasjela na drugo mjesto poretka.