MNOGI ĆE SE ZAMISLITI

Za vrijeme utakmice Njemačke i Italije na tribinama se pojavio transparent koji teško optužuje Fifu, ali i cijelo društvo: Nemate savjesti

16.06.2022 u 09:54

Bionic
Reading

U jednom od nogometnih klasika, sudaru bivših svjetskih prvaka, Njemačka je u Mönchengladbachu pobijedila Italiju sa 5:2, a jedan transparent na tribinama privukao je pozornost

Katar je dobio SP u čudnim okolnostima, mala zemlja bez nogometne tradicije dobila je priliku organizirati najveći sportski događaj. Potrebnu infrastrukturu gradili su radnici iz siromašnih država, a prema nekim istraživanjima više od 15 tisuća umrlo ih je zbog slabe zaštite na radu i nehumanih uvjeta.

Pojedini Nogometni savezi i sami nogometaši upozoravali su na taj problem, a Fifa je zatvarala oči i tvrdila kako je domaćin nakon negativnih reakcija poboljšao situaciju. Malo tko je povjerovao u tu priču, a izgubljeni životi ne mogu se vratiti.

Zato nije ništa čudno da se svako malo pojavi neki protest i od samih navijača, a jedan takav dogodio se na susretu Lige nacija između Njemačke i Italije. Domaćin je deklasirao europskog prvaka 5:2, ali dio pozornosti ukrao je transparent na tribinama.

'15 tisuća ljudi ubijeno zbog velike predstave. FIFA i društvo bez savjesti. Bojkotirajte Katar', pisalo je na transparentu.

Policija je brzo reagirala i uhitila autore toga djela, ali oni nakon istrage neće biti kažnjeni.

'Prema jednoglasnoj ocjeni policije i DFB-a, transparent nije bio kriminalne prirode i podlijegao je slobodi izražavanja. U ovoj situaciji neće biti sankcija ili preventivnih mjera', stoji u priopćenju policije.

  • +9
Njemačka - Italija, Liga nacija, 14.6.2022. Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH