SLOVENIJA U EUFORIJI

Za povijest! Maze uzela zlato i zahvalila Ivici!

12.02.2014 u 10:47

  • +13

Tina Maze osvojila prvo slovensko zlato u Sočiju

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Leonhard Foeger

Bionic
Reading

Slovenka Tina Maze i Švicarka Dominique Gisin podijelile su zlatnu medalju na 22. zimskim Olimpijskim igrama u ruskom Sočiju, nakon što su u identičnom vremenu prošle ciljem u utrci spusta

Obje su djevojke stazom u Rosa Khutoru prošle u vremenu 1:41.57, čime su se dokopale prvih zlatnih medalja s olimpijskih igara. Za Gisin (28), koja je odvezla vjerojatno utrku života, je ovo prva pojedinačna medalja s Igara, dok je za 30-godišnju Slovenku ovo prva prva zlatna medalja. Maze se s prije četiri godine u Vancouveru okitila srebrima u Super G-ju i veleslalomu.

'Zahvalila bih se Kosteliću koji mi je savjetovao da se bacim na glavu i to sam i napravila. Isto želim i njemu u nastavku Igara,' izjavila je Tina Maze nakon povijesnog prvog zlata za Sloveniju na Zimskim olimpijskim igrama, već četvrte medalje ove zemlje u Sočiju.

TINA MAZE
Zahvalila bih se Kosteliću koji mi je savjetovao da se bacim na glavu i to sam i napravila!

Zanimljivo, Gisin je posljednju pobjedu u karijeri upisala još 2010. godine, kada je u Crans-Montani slavila u utrci Super G-ja u natjecanju Svjetskog kupa. Maze, prošlogodišnja osvajačica velikog Kristalnog globusa, je katastrofalno započela ovu sezonu, no čini se da je idealno istempirala formu za Soči. Slovenka je, podsjetimo, prije 20-ak dana u Cortini d'Ampezzo upisala tek prvu pobjedu u ovoj sezoni (spust).

Brončanu medalju osvojila je još jedna Švicarka, Lara Gut, koja je za pobjednicama zaostala svega 10 stotinki! Najgore mjesto, četvrto, uzela je Daniela Merighetti s 27 stotinki sekunde zaostatka za Gisin i Maze.

Recimo da su dvije favoritkinje za zlato, Julija Mancuso i Maria Höfl-Riesch, završile kao deveta, odnosno 13., dok je Austrijanka Anna Fenninger izletila sa staze, a Tina Weirather se nije ni pojavila na startu.

Spomenimo i najveće iznenađenje Topa 10 – Mađarku Edit Miklos. Dvadesetpetogodišnja Mađarka je osvojila sedmo mjesto, iako u dosadašnjoj karijeri Svjetskog kupa nikada nije ostvarila bolji plasman od 26. mjesta (2009. godine, St. Moritz, Super G)

Dominique Gisin i Tina Maze na postolju

ZOI 2014., Soči, skijanje (ž), spust:

1. Tina Maze (Slo) 1:41.57

2. Dominique Gisin (Švi) 1:41.57

3. Lara Gut (Švi) +0.10

4. Daniela Merighetti (Ita) +0.27

5. Fabienne Suter (Švi) +0.37

6. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) +0.44

7. Edit Miklos (Mađ) +0.71

8. Julia Mancuso (SAD) +0.99

9. Nicole Hosp (Aut) +1.05

10. Ilka Stuhec (Slo) +1.08