posljednje kolo ht prve lige

Za kraj 'Jadranski derbi' na Rujevici, Dinamo s novim trenerom slavi naslov prvaka

19.05.2018 u 08:55

Bionic
Reading

Danas je na rasporedu posljednje, 36. kolo Hrvatski Telekom Prve lige. Rijeka i Hajduk (Arenasport 3, 17 sati) na Rujevici igraju 'Jadranski derbi' koji će odlučiti viceprvaka, dok će Dinamo protiv Intera (Arenasport 3, 19 sati) na Maksimiru proslaviti osvajanje titule

Rijeka i Hajduk nisu uspjeli iskoristiti vrlo loša izdanja Dinama u završnici sezone, te su u pretposljednjem kolu sezone i matematički ispali iz utrke za naslovom prvaka Hrvatske. To ne znači da je nadolazeći jadranski derbi rezultatski nebitan, budući da Rijeka protiv direktnog rivala pred svojim navijačima na Rujevici brani drugo mjesto kojeg trenutno zauzima s bodom prednosti.

Propustila je Rijeka ogromnu priliku da pobjedom nad fenjerašem Cibalijom stigne na samo bod zaostatka za vodećim Dinamom. Nije loše igrala Rijeka u Vinkovcima, dominirala je od prve do posljednje minute i konstantno je držala posjed lopte, no Kekovi ofenzivci nikako nisu uspjeli zatresti mrežu sjajnoj Cibalijinog vratara Brkića.

Matjaž Kek nije krio razočarenje epilogom utakmice sa Cibalijom:

'Ne mogu biti zadovoljan rezultatom. Sve šanse, posjed i pritisak nisu urodili plodom. Na kraju smo mogli biti kažnjeni u nadoknadi. Iz takvih šansi, s tom kvalitetom koju imamo, moraš zabiti gol. Ako u ovakvoj utakmici iz prilika ne zabiješ gol, onda nisi ni zaslužio više od boda. Nevjerojatan je način na koji promašujemo prilike', kaže trener Rijeke.

  • +6
HT Prva liga, 27. kolo: Hajduk - Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Najavio je Kek derbi u posljednjem kolu sezone:

'Pred nama je jedna utakmica za kraj sezone u pravoj nogometnoj kulisi. Vjerujem da će utakmica biti dobra i kvalitetna. Uvijek postoje tenzije u ovom velikom rivalstvu. Vjerujem da će igrači pokazati sve što znaju da bismo došli do cilja. Hvala svim navijačima i simpatizerima na podršci i svemu u ovoj polusezoni. Već sam čuo 'pilu naopako' da je Hajduku važan Kup. Ne mogu vjerovati da igrači mogu ući u derbi, a da su im misli negdje drugdje. Vjerujem da će Hajduk ući maksimalno i zato očekujem dobru utakmicu.'

Novih problema s izostancima Kek nema, a poznato je da već neko vrijeme ne može računati na najboljeg strijelca Hebera.

Hajduk je dugo prijetio Dinamovom prvom mjestu, no nakon poljudskog poraza od rivala iz Zagreba Kopićeva je momčad očito ostala bez elana. U posljednjih je pet kola Hajduk pobijedio samo davljenika Istru, a u prošlom je kolu pred svojim navijačima osvojio tek bod protiv Osijeka. U otvorenoj utakmici na Poljudu obje su momčadi stvorile podosta prilika, a Osijek je ostavio nešto bolji dojam od Hajduka. Poveo je Hajduk krajem prvog poluvremena golom Tudora, no u nastavku je Osijek zagospodario terenom i samo zahvaljujući odličnom vrataru Letici nije stigao do potpunog rezultatskog preokreta. Nakon derbija s Rijekom momčad Hajduka igra finale Kupa protiv Dinama, ali Kopić nema namjeru odmarati standardne prvotimce na Rujevici.

Kopić nije oduševljen posljednjim izdanjima svoje momčadi:

'S mentalnog aspekta se osjeća da se približava kraj sezone i ne treba bježati od toga što se sve događalo u zadnje vrijeme. U ovom nam je trenutku teško raditi na kondicijskoj pripremi, trebamo vidjeti tko nam je na raspolaganju za zadnje dvije utakmice sezone. Nismo u optimalnom stanju, nismo na najvišoj razini, ali vjerujem da ćemo imati energije za Rijeku i Dinamo, da budemo pravi. Meni su prioritet utakmice, a Bjelanović je počeo raditi u smjeru prijelaznog roka. Imam jasnu sliku o svakom pojedincu i o potrebama momčadi za sljedeću sezonu', najavljuje trener 'bilih' Kopić.

Zbog suspenzija susret s Rijekom moraju propustiti Bašić i Formitschow, a Hajduk će biti oslabljen i neigranjem vratara Letice koji je lakše ozlijeđen. Novog reprezentativca Leticu je Kopić odlučio sačuvati za nadolazeće finale Kupa.

Dinamo igra očajno u posljednje vrijeme, no unatoč nizu loših rezultata posljednjih tjedana zahvaljujući prošlotjednom posrtaju rivala Rijeke i Hajduka uspio je osvojiti naslov prvaka Hrvatske. U prošlom je kolu Dinamo ostao bez bodova protiv Rudeša. Dominirala je Jurčevićeva momčad ali to nije uspjela konkretizirati golom, dok je s druge strane Rudeš iz jedinog udarca u okvir Dinamovog gola stigao do pobjedničkog pogotka. Atmosfera na tribinama bila je sve samo ne slavljenička, baš kao i atmosfera u svlačionici Dinama.

Jurčević je porazom od Rudeša 'proslavio' naslov prvaka Hrvatske i zaradio - otkaz! Jurčević je u deset utakmica na klupi Dinama ostvario po četiri pobjede i poraza uz dva remija. Posljednje prvenstveno kolo sezone i veliko finale Kupa s Hajdukom Jurčević neće dočekati na klupi Dinama budući da ga je klub odlučio smijeniti.

U posljednjem kolu i finalu Kupa Dinamo će voditi dugogodišnja klupska želja Nenad Bjelica:

'Velika mi je čast biti trenerom Dinama. Nadam se da ću uspjeti svojim radom poboljšati klub i dovesti na nivo na kojem su očekivanja Dinama uz pomoć svih ljudi u klubu. Smatram da svi zajedno možemo doći do rezultata koji se očekuju. Imamo još dvije važne utakmice, najvažnija je priprema za te dvoboje, a zatim ćemo razgovarati što donosi budućnost. Svojim radom, pozitivnom energijom i optimističnim stavom podići ću Dinamo na nivo koji zaslužuje. Dinamo ima jako dobru momčad, naš cilj je pobijediti u zadnje dvije utakmice', kaže novi strateg 'modrih'.

  • +3
HT Prva liga, 27. kolo: Inter - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo posljednjih tjedana ima podosta problema s izostancima, a novi problem predstavljaju ozljede veznjaka Doumbije i ofenzivca Ćorića. Susret posljednjeg kola protiv Intera zbog suspenzije će propustiti i veznjak Gojak.

Inter je u prošlom kolu u direktnom okršaju s Lokomotivom imao priliku da zauzme peto mjesto na tablici, no nije uspio pobijediti iako je rano poveo lijepim golom Raka. Do poluvremena se rezultat nije mijenjao, no u nastavku su gosti uspjeli preokrenuti rezultat golovima Šunjića i Muse. Tim rezultatom Lokomotiva je potvrdila petu poziciju, dok je Inter zadržao šesto mjesto na tablici. Uspjeh je to za klub iz Zaprešića koji je ostao bez ključnih igrača Puljića i Filipovića tijekom prošlog ljeta. Pokazao se Inter stabilnim prvoligašem koji ne treba strijepiti zbog mogućeg ispadanja, no koji ipak nije ni dovoljno kvalitetan da se može upustiti u borbu za europske pozicije.

Toplak je porazom od Lokomotive ostao bez pete pozicije na tablici:

'Čestitam Lokomotivi na osvojenom petom mjestu. Zaslužila ga je, ostvarila je čudesnu seriju i pokazala je da je bolja od nas. Istodobno čestitam i svojoj momčadi na šestom mjestu. U ovoj smo utakmici primili golove nakon dvije neodgovornosti što je omogućilo da se tijek dvoboja okrene. Kasnije nismo iskoristili prilike za izjednačenje. Želim naglasiti kako smo ovog proljeća imali Komnena Andrića na samo četiri utakmice. Žao mi je zbog toga jer znamo koliko Andrić znači za našu igru', kaže Toplak.

Tijekom susreta s Lokomotivom ozlijedio se Interov kapetan Šarić, a Toplak već duže ne računa na glavnog golgetera Andrića. U konkurenciji za nastup protiv Dinama neće biti ni veznjaka Mazalovića koji je suspendiran.

Hrvatska 1. liga
Slaven BelupoOsijek2:1
Istra 1961Rudeš1:1
LokomotivaCibalia2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb35217770
2.Rijeka352141067
3.Hajduk35199766
4.Osijek361414856
5.Lokomotiva361491351
6.Slaven Belupo3611101543
7.Inter Zaprešić3511101443
8.Rudeš3610101640
9.Istra 196136692127
10.Cibalia36682226
Sljedeće utakmice
19.5.RijekaHajduk
19.5.Dinamo ZagrebInter Zaprešić