'penicilin' za hajduk

Za Dinamo je odigrao 88 utakmica, zabio je 28 golova i u jednome se izjednačio s Mandžom i Mlinkom, no danas je odradio zadnji trening

24.06.2020 u 20:19

Bionic
Reading

U siječnju 2018. godine Mario Gavranović (30) je iz Rijeke stigao na Maksimir. A danas je švicarski napadač odradio posljednji trening kao igrač Dinama! Ugovor mu traje još šest dana, do 30. lipnja, no u dogovoru s čelnicima kluba od suigrača se oprostio već danas

Upečatljivim se tekstom Dinamo oprostio od svog napadača Marija Gavranovića (30) koji nakon dvije i pol godine napušta Maksimir.

'Slovački branič proklizao je 'kao na skijama', više nije mogao uhvatiti ni ravnotežu niti ritam, a Mario Gavranović u sljedećoj mu je sekundi već pobjegao i iz vidokruga... Varkom tijela i elegantnom piruetom maksimirski je napadač 'hipnotizirao' svojega čuvara, munjevitim okretom za 180 stupnjeva sjurio se u kazneni prostor i asistirao Mislavu Oršiću za pobjedu... Bila je to samo jedna od brojnih sekvenci koje ćemo pamtiti u eri našega nadahnutog, razigranog i rasplesanog Marija Gavranovića, sjajnoga napadača koji je još od siječnja 2018. godine svojim akcijama, golovima, kommbinacijama, prodorima, nerijetko i fintama uveseljavao Dinamove kibice.

Nakon dvije i pol godine suradnje Gavranović i Dinamo nastavljaju odvojenim putevima i ovom mu prilikom od srca želimo sreću u novim izazovima.

I sam je Gavranović od najranijih dana isticao, a svojim igrama, zalaganjem, a naposljetku i učinkom, potvrdio svoju ljubav prema maksimirskom klubu i Dinamo mu na tome iskreno zahvaljuje.

Iz Maksimira odlazi s tri osvojena naslova prvaka i po jednim pokalom Kupa i Superkupa uz dvije velike europske sezone. S plavima je izborio plasman u osminu finala Europa lige zaokruživši toliko iščekivani plasman u europsko proljeće, a sudjelovao je i u blistavim izvedbama u Ligi prvaka prošle jeseni.

Uostalom, upravo su dribling i asistencija u spomenutoj sekvenci protiv slovačkog Spartaka u Trnavi bili svojevrsna prevaga na putu prema europskom proljeću. Nakon pobjeda protiv Fenerbahçea u Zagrebu i Anderlechta u Bruxellesu plavi su u dvoboju trećeg kola u skupini ujesen 2018. nakon prvog poluvremena imali rezultatski zaostatak. Spartak je vodio 1:0, a upravo se Gavranović prometnuo u čovjeka odluke, junaka koji je vagu prebacio na Dinamovu stranu. Prvo je snalažljivo i lukavo u gužvi u kaznenom prostoru, spretnim trzajem iz koljena, uspio izjednačiti, a potom izveo 'minijaturu' kojom je Oršiću pripremio pobjedonosni gol.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Gorica - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Jesenas je, primjerice, protiv Šahtara u Harkivu izborio jedanaesterac kojeg je Oršić potom pretvorio u vodstvo 2:1 u dvoboju u kojem su domaći na kraju ipak izjednačili.

Pamtimo i furiozni trk preko polovice terena u dvoboju pretkola protiv gruzijskog Saburtala u Tbilisiju kad je uzeo loptu na sredini igrališta i u munjevitom 'superveleslalomu' prošao trojicu igrača pa sa desetak metara ipak pucao malo pored vrata... U sjećanju su i neke 'manje' utakmice i, primjerice, pogodak petom protiv Istre...

Posebna su priča, dakako, derbiji protiv Hajduka. Samo je svojim golovima Gavranović odlučio četiri derbija protiv Hajduka. Tu uključujemo i sjajnu reakciju u finalu Kupa 2018. u Vinkovcima kad je neumornom trkom unosio nemir među braniče, u punom je presingu jurio suparnike i poput terijera prvo smeo Savvasa Gentsogloua u naoko bezazlenoj situaciji, oteo mu loptu i zakucao za pobjedu i pokal pobjednika Kupa. Još je u sjećanju Gavranovićeva emotivna reakcija nakon tog pogotka, slavlje u kojem je ljubio Dinamov grb na dresu...

Štoviše, Gavranović se nalazi na osmom mjestu povijesne ljestvice po broju postignutih golova za Dinamo u službenim dvobojima protiv Hajduka. Za plave je zabio šest golova od čega pet u Hrvatski Telekom Prvoj HNL-u i jedan u Kupu. Na vrhu ljestvice je Franjo Mara Wölfl s 15 dok se na osmom mjestu, sa po šest golova, nalaze Gavranović, Marko Mlinarić, Mario Mandžukić i Junior Fernandes.

  • +8
Dinamo - Slaven Belupo, 29. kolo Hrvatski Telekom Prve lige, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U Dinamovih 15 službenih utakmica njegovi su golovi bili odlučujući, bilo da je zabio prvi pogodak kojim je načeta mreža suparnika ili, pak, prijelomni gol koji je plavima donio bod(ove). U maksimirskom je kubu odigrao 88 službenih utakmica i postigao 28 golova.

U današnjem, nerijetko grubom, naglašeno defenzivnom i taktikama izmučenom nogometu lijepo je vidjeti igrače poteza. A upravo ćemo Marija u Maksimiru pamtiti kao nogometnoga romantika, igrača vica, duha, finte i nadasve kao velikoga dinamovca...  Mario, duboki naklon, veliko hvala i sretno!'