KINESKI GOROSTAS

Yao Ming i službeno okončao karijeru

20.07.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Najbolji kineski košarkaš svih vremena, 30-godišnji Yao Ming u srijedu je na konferenciji za novinare u svom rodnom Šangaju i službeno objavio kraj karijere nakon dvije godine borbe s ozljedama

'Od danas ja više nisam profesionalni košarkaš. Košarka mi je dala vrlo mnogo u životu i stoga bih se želio zahvaliti igri', izjavio je 2,29 metara visoki Yao koji je 2002. godine postao prvi ne-Amerikanac koji je bio prvi izbor na NBA draftu.

Čitavu svoju karijeru u NBA ligi Yao je proveo u Houston Rocketsima, ali u posljednje dvije sezone odigrao je samo pet utakmica zbog loma stopala i teške ozljede gležnja. Prosječno je postizao 19.0 koševa uz 9.2 skokova i 1.9 blokada po utakmici.

Stručnjaci smatraju kako će odlazak Yao Minga u mirovinu uvelike smanjiti interes za košarku u čitavoj Aziji. Njegovim dolaskom u Houston, Kina je postala najveće tržište NBA lige izvan SAD-a.

Oko 50 različitih televizijskih postaja u Kini prenosilo je utakmice najjače košarkaške lige na svijetu, a u sezoni 2007/08. ukupna gledanost NBA lige u Kini bila je 2.1 milijardu. Nakon Yaove ozljede, taj se broj već značajno smanjio, a odlaskom najveće kineske zvijezde u mirovinu trend će se samo nastaviti.