cnn se raspisao

Xabi Alonso i Bayer u zastrašujućem su nizu; trenerova poruka o velikanima sve govori

05.03.2024 u 09:48

Bionic
Reading

Xabi Alonso, španjolski nogometni trener, trenutačno je najtraženiji europski strateg koji u Bundesligi radi čuda s Bayerom iz Leverkusena

Tako je američki CNN objavio veliku priču o Xabiju Alonsu pod naslovom 'Od 'Neverkusena' do favorita za naslov'.

Naime, poznato je kako je klub iz Leverkusena dobio nadimak 'Neverkusen', a to se dogodilo 2002. godine kad je momčad, koja je imala Michaela Ballacka, Olivera Neuvillea, Dimitra Berbatova, Lúcia i Zéa Roberta, završila bod iza prvaka Bundeslige Borussije Dortmund. Uz to su poraženi u finalu Njemačkog kupa te na koncu i u finalu Lige prvaka od Real Madrida zahvaljujući čudesnom voleju Zinedinea Zidanea.

No, iako su godinama bili predmet ismijavanja i ruganja čini se kako bi ovo mogla biti njihova sezona. A za puno toga zaslužan je Xabi Alonso koji je imenovan glavnim trenerom kluba u listopadu 2022.

U tom trenutku Bayer je bio pri dnu njemačke ljestvice. U nešto manje od 18 mjeseci, bivši španjolski reprezentativac doveo je Bayer Leverkusen do vrha ljestvice Bundeslige, oduševivši navijače i navodno zaradivši veliko zanimanje nekih od najboljih europskih klubova.

Kako piše CNN, Alonsa – legendu španjolske reprezentacije za koju je odigrao 114 utakmica - povezivalo se s nadolazećim upražnjenjima menadžerskih mjesta u dva njegova bivša kluba - drugoplasiranom Bayernu iz Münchena i Liverpoolu u engleskoj Premier ligi.

Bogato igračko iskustvo te činjenica da je jednom osvojio Svjetsko prvenstvo i dva puta Europsko prvenstvo, dovoljno govori da je rođeni pobjednik. Ali malo tko je mogao očekivati kako će vrlo brzo postati tako dobar trener.

Zanimljivo je spomenuti kako je Alonso, prije nego što je imenovan trenerom Bayer Leverkusena, trenirao momčad do 14 godina Real Madrida i B momčad Real Sociedada.

Bez obzira ostaje li u Leverkusenu ili odluči otići dalje na kraju sezone, Alonso je postao najpopularniji mladi trener u Europi zahvaljujući svojoj sposobnosti da transformira Leverkusenovo bogatstvo u elegantan nogomet koji su njegovi igrači pokazali.

Priče oko interese nekih klubova zasad ga ne zanimaju. Uostalom, Alonso je naglasio da je i dalje usredotočen na svoj trenutačni posao s Leverkusenom – rekavši u veljači da je 'normalno postavljati takva pitanja, ali to nije njegov problem.' Time je poslao snažnu poruku svim europskim velikanima...

Uostalom, momčad i dalje 'melje' sve pred sobom i nakon pobjede u posljednjem kolu Bundeslige trenutačno i imaju 10 bodova prednosti ispred Bayerna.

Također su mnogi ostali u čudu kakvom lakoćom igraju te kako su dvije zvijezde Bayera doslovno procvjetale pod njegovim vodstvom, a to su braniči Jeremie Frimpong i Alejando Grimaldo. Upravo su oni bili strijelci na posljednjoj utakmici protiv Kölna… Uz to sjajno se uklopio i mladi Hrvat Josip Stanišić koji je stigao s posudbe iz Bayerna, a taj primjer puno toga govori kako 'ima nos za igrače'.

Podatak kako Bayer ove sezone u Bundesligi još nije izgubio niti jednu utakmicu zaista je zastrašujući. U 24 kola upisali su 20 pobjeda i četiri remija. Čudesan niz!

'Ima još nekoliko utakmica za odigrati. U prošlosti smo vidjeli što se još može dogoditi', rekao je branič Leverkusena Jonathan Tag za Dazn nakon pobjede nad Kölnom. 'Važno je zadržati fokus.'

Standings provided by Sofascore