amerikanci mu se dive

Wall Street Journal tvrdi: Ratko Rudić je najbolji trener na svijetu, on je Michael Jordan s boljim brkovima

20.05.2020 u 19:49

Bionic
Reading

Jedan od najuglednijih i najozbiljnijih svjetskih medija, američki Wall Street Journal, objavio je veliki tekst posvećen Ratku Rudiću pod naslovom: 'Najbolji trener na svijetu nije onaj koji vi mislite'

Povod za ovaj tekst u Wall Street Journalu bila je nedavna objava Ratka Rudića da odlazi u mirovinu. No, prvo su autori morali čitateljima objasniti zašto je najbolji trener svih vremena baš Ratko Rudić, čovjek koji je vodio reprezentacije s kojima je osvojio čak četiri zlatne olimpijske medalje!

Novinari Joshua Robinson i Ben Cohen stoga su objasnili da, ako većina Amerikanaca nikada nije čula ime Ratko Rudić, to je samo zato što većina Amerikanaca ne prati vaterpolo.

Kako bi Rudićev lik i djelo donekle približili svojim čitateljima, autori teksta navode da su se igrači bojali Rudića kao Billa Belichicka, velikog trenera američkog nogometa koji je bio strah i trepet za svoje momčadi, ali da su ga obožavali kao John Woodea, najuspješnijeg trenera u sveučilišnoj košarci.

Podsjetili su kako je Rudić imao najviše nastupa na Olimpijskim igrama, devet, da je trenirao čak pet različitih reprezentacija, da je osvojio najviše medalja, kao trener pet i kao igrač jednu, te najviše zlatnih medalja, četiri. Između prve i posljednje osvojene zlatne medalje prošlo je čak 28 godina, pa je - po mišljenju povjesničara Olimpijskih igara Billa Mallonea - Rudić zbog toga najdugovječniji sportaš.

Njegovi bivši igrači govore kako je Rudić bio najinspirativniji vođa kojeg su ikad upoznali.

'Oduvijek je znao da može od igrača dobiti više nego što igrači uopće mogu pomisliti', kazao je vaterpolo trener momčadi sveučilišta UCLA Adam Wright.

Nakon što je trenirao reprezentacije Jugoslavije, Italije, SAD-a, Hrvatske i Brazila, bila je potrebna pandemija koronavirusa da bi Rudića napokon potjerala u mirovinu, zaključili su Robinson i Cohen.

  • +22
Ratko Rudić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Moramo patiti', bila je Rudićeva mantra pod kojom su trenirali američki vaterpolisti koje je izabrao za reprezentaciju.

'Morali smo utapati svog partnera i držati ga ispod vode 20 sekundi', prisjetio se jedne od metoda Wolf Wigo, a Layne Beaubien je dodao:

'Samo nekoliko nas zna kroz što smo, zapravo, prošli, ali mislim da sada mogu preskočiti sve barijere, fizičke i mentalne.'

Autori su 'izvukli' i njegovu izjavu kako se apsolutno posvetio vaterpolu da je igračima priznao kako se neće oženiti za djevojku jer je već oženjen vaterpolom. Za kraj su Robinson i Cohen slikovito zaključili - Ratko Rudić je Michael Jordan s boljim brkovima!

>> Najtrofejniji hrvatski trener Ratko Rudić otkrio nam zašto je odlučio reći 'zbogom' iako je pred sobom imao velik cilj