NEMA DATUMA!

Vrbanović: Balkanska liga zasad je samo ideja u začetku

10.10.2012 u 22:12

Bionic
Reading

Tragom novinarskih napisa o inzistiranju Uefe da 2015. krene s natjecanjem Balkanska liga s učešćem momčadi s prostora bivše Jugoslavije plus Bugarske i Mađarske, novinari Tribine.hr razgovarali su o toj temi s Damirom Vrbanovićem, čovjekom najupućenijim u problematiku postojanja ideja o regionalnoj nogometnoj ligi

Radna grupa Europske klupske asocijacije (ECA) pokrenula je inicijativu o osnivanju transnacionalnih natjecanja, o kojima se raspravljalo na posljednjem sastanku Uefe u Budvi, 17. i 18. rujna 2012. Jedna od tema bilo je i moguće osnivanje susjedne regionalne lige, za koju zasad postoji samo načelni interes.

Tom su se viješću pozabavili i na stranicama Jutarnjeg lista, a u okviru članka koji je izašao u Globusu, u sklopu uvodnog teksta je napisano: Od proljeća 2015. počinje regionalna liga sa 16 klubova iz osam zemalja: Dinamo i Hajduk opet će se boriti s Crvenom zvezdom i Partizanom, a BBB i Torcida mlatiti s Delijama i Grobarima.

I drugi su se portali danas, temeljem istih informacija, raspisali o istoj temi. Međutim, novinari Tribine.hr su odlučili kontaktirati osobu koja je in medias res, kako bismo vidjeli u kojoj su fazi spomenuti dogovori.

Stoga, kontaktirali smo Damira Vrbanovića, koji je predstavnik Dinama u ECA-i, ali isto tako i potpredsjednik Uefine Komisije za natjecanje, vrlo važnog odbora unutar krovne europske organizacije. On nam je rekao:

'Veliki pomak označila je činjenica da je Uefa, koja je dosad bila vrlo rezervirana prema regionalnim transnacionalnim natjecanjima, dala načelni pozitivan stav prema transnacionalnim natjecanjima, ali pod nekim uvjetima: da termini odigravanja ne remeta termine nacionalnih natjecanja te da postoje svi potrebni sportski, marketinški i sigurnosni uvjeti kako bi se natjecanje održalo.'

Također, pitali smo ga u kojoj je fazi projekt regionalne lige, budući da su u Budvi predstavnici bivših jugoslavenskih saveza održali neformalni sastanak na tu temu:

'Projekt bilo kakve regionalne lige i dalje je na razini ideje. Prvo je pitanje što bi dobio pobjednik takve lige. Kada bi se ona odigravala? Sve su to pitanja na koja još nema odgovora. Načelno smo o toj mogućnosti razgovarali u Budvi, a kod svih je predsjednika postojala načelna suglasnost, uz dozu rezerve, koja se tiče prije svega sigurnosti. Potrebna nam je jasna financijska konstrukcija te marketinški plan, prije nego se krene prema ičemu. O datumu još nema ni govora, s obzirom na to da je cijela stvar još uvijek na razini načelnog dogovora.'

Neki od problema već su spomenuti: kada bi se igrala ta liga i što bi pobjednik imao od nje? Kako je uklopiti, a da ona ne smeta nacionalnim prvenstvima? Ima li takva liga uopće smisla? Koje bi bile koristi od nje? Koliko bi smetala nacionalnim prvenstvima? Kako je poznato, mnogi su klubovi (poput Hajduka i Partizana) i dalje protiv. Kako bi se to s njima dogovorilo? Otkud onda vijesti da ona počinje 2015?

Ta i još mnoga druga pitanja tek čekaju odgovore...