42. PO REDU

Više od 500 trkačica i trkača na varaždinskoj Novogodišnoj utrci, a pobjednici su...

01.01.2020 u 09:29

Bionic
Reading

Jan Kokalj iz Slovenije i Olivera Jevtić iz Srbije pobjednici su 42. Novogodišnje utrke u Varaždinu, koju je završilo rekordnih 510 natjecatelja iz pet država

Utrka u Varaždinu, koja tradicionalno starta točno u ponoć na prijelazu iz jedne godine u drugu, privukla je natjecatelje iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, a pobjedniku u muškoj konkurenciji Janu Kokalju za pretrčati 4,8 kilometara varaždinskim ulicama i trgovima trebalo je 13 minuta i 25 sekundi.

Iza njega u cilj su ušli Milan Mitrović iz AK Mladost-Užice iz Srbije (13:40) i Zlatko Kožuhar iz zagrebačkog AK Agram (13:57).

Pobjednica u ženskoj konkurenciji Olivera Jevtić, koja je već je i ranije pobjeđivala na varaždinskoj Novogodišnjoj utrci, ostvarila je vrijeme od 15 minuta i 7 sekundi, ispred prošlogodišnje pobjednice Katarine Vukančić iz AK Agram (15:28) i Urške Martinec iz AK Pomurje Murska Sobota iz Slovenije (16:26).

Najbržih troje u muškoj i ženskoj konkurenciji primilo je novčane nagrade od 300, 200 i 100 eura, koje im je uručio zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar.

Organizator prvog ovogodišnjeg sportskog događaja u Hrvatskoj je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina u suradnji s Atletskim klubom Sloboda te pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Anica Sitar iz Zajednice sportskih udruga istaknula je da je ovogodišnji rekordni odaziv bio iznad svih očekivanja.

'Od ove godine uveli smo plaćanje startnine, što smo morali učiniti zbog sve većeg broja natjecatelja i samog obima organizacije utrke. Izuzetno smo zadovoljni rekordnim brojem sudionika koji su još jednom pokazali da im je naša utrka, koja je poseban sportski događaj, vrlo privlačna', rekla je Sitar.

Novogodišnja utrka dio je programa dočeka Nove godine na središnjem varaždinskom gradskom trgu, uz nastup grupe MozART te vatromet u ponoć. Druženje trkača u Varaždinu završilo je, prvi put organiziranim, after partyjem uz DJ-a u sportskoj dvorani u Graberju.

Inače, tradicija varaždinske Novogodišnje utrke počela je 1977. kada su atletski i trkački entuzijasti uz podršku AK Sloboda i tadašnjeg Atletskog saveza Hrvatske organizirali prvu Novogodišnju utrku sa startom u ponoć s 31. prosinca 1977. na 1. siječnja 1978. godine, a tada su nastupila 33 natjecatelja.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Jelena Rozga, Zlatko Dalić, Mislav Oršić, Predrag Štromar…