Borba za Hr nogomet

Vinkovci prodaju paket dionica HNK Cibalije, a na jugu propala privatizacija HNK Šibenika; nitko ne zna zašto je kupac odustao

12.12.2019 u 12:31

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Vinkovaca na sjednici u srijedu donijelo je odluku o prodaji i prijenosu više od 52 posto nominalne vrijednosti dioničkog paketa Športskoga dioničkog društva Hrvatskoga nogometnog kluba Cibalije te odluku o prikupljanju ponuda za prodaju dionica, njih više od 62 tisuće. No, na jugu Hrvatske propala je privatizacija Hrvatskoga nogometnog kluba Šibenik zbog čega se moralo oglasiti i Gradsko vijeće

'Na temelju odluke o pronalaženju strateškog partnera u radu i financiranju HNK Cibalije š.d.d. Gradskog vijeća Vinkovaca, pokreće se postupak prodaje i prijenosa dijela poslovnog udjela HNK Cibalije Vinkovaca te se na taj način omogućava potencijalnim strateškim partnerima stjecanje vrijednosti 52,00029 posto temeljnog kapitala kluba, odnosno 62.963 dionice nominalne vrijednosti 6,296.300 kuna', navodi se u odluci Gradskog vijeća.

Uz utvrđene tehničke detalje budućega javnog poziva za prikupljanje ponuda navodi se i da će o najpovoljnijoj ponudi odlučivati Gradsko vijeće, a gradonačelnik Ivan Bosančić se ovlašćuje za sklapanje i provedbu ugovora o prodaji i prijenosu dionica HNK Cibalije.

Također se navodi da je potencijalni ulagač nakon kupnje većinskog udjela obvezan zadržati ime HNK Cibalia Vinkovci te se i dalje koristiti njime, da mora osigurati financijsku stabilnost društva najmanje pet godina, a ima pravo koristiti se stadionom, zemljištem s poslovnom zgradom i sportskim terenima u Ružinoj ulici.

'Želja nam je da se javi sposoban investitor. Do kraja godine objavit ćemo javni natječaj, a o najboljoj ponudi odlučit će gradski vijećnici', istaknuo je Bosančić.

Potvrdio je da će u prodaju samo dionice koje ima Grad, a o ostalih 17 posto dionica u vlasništvu gradskih tvrtaka odlučivat će njihovi nadzorni odbori i skupštine.

HNK Cibalia u proljeće 2018. godine nije prošla u postupku licenciranja kluba za Drugu hrvatsku ligu zbog financijskih problema i izbačena je u Treću ligu, gdje se natjecala u sezoni 2018./2019. i ostvarila pravo nastupa u Drugoj ligi u ovoj sezoni.

Revizijom s kraja prošle godine u Cibaliji je utvrđena "nelikvidnost i nemogućnost podmirenja obveza" pa će i dionice kluba ići u prodaju bez utvrđene početne cijene.

Gradonačelnik Bosančić potvrdio je da je dug Cibalije 13,8 milijuna kuna u što ulazi i kreditno zaduženje od pet milijuna kuna.

Iako je odluka o prodaji dionica Cibalije na kraju donesena jednoglasno, oporbeni vijećnici tijekom rasprave imali su mnogo kritika, a među ostalim su istaknuli kako nikada nije podneseno financijsko izvješće o poslovanju Cibalije te su pitali tko je kriv za gubitak od 13,8 milijuna kuna, koliko je utvrdila revizija.

Frka u Šibeniku zbog propale prodaje

No, na jugu Hrvatske u Šibeniku ipak je, kako se doznaje, propala prodaja nogometnog kluba Šibenik što je u tom gradu izazvalo jako puno reakcija.

Ubog svega je održano tzv. predblagdansko zasjedanje šibenskog Gradskog vijeća. Naime, pokazalo se kako gradski vijećnici, koji su bili cijelo vrijeme bili angažirani oko prodaje HNK Šibenika, nisu obaviješteni kako je cijeli posao s potencijalnim indijskim kupcem - propao.

Nakon što se oglasio gradonačelnik Šibenika Željko Burić, koji je naglasio, kako 'od prodaje kluba neće odustati, ali ni od uvjeta natječaja' uz dodatak kako 'HNK će Šibenik će biti prvoligaš iduće godine.'

Zbog svega je ubrzo stiglo priopćenje (niže ga prenosimo u cijelosti) koje potpisuju predsjednik ŽO SDP Šibensko-kninske županije Joško Šupe te predsjednik GO SDP Šibenik Tonči Restović. Dakle, sve je podignuto na političku razinu jer se pojavila informacija 'kako je HDZ jedini koji je vrijedan da provede prodaju kluba.'

PRIOPĆENJE

'Ako je suditi riječima gradonačelnika, koji je pritom prijetio gradskom vijećniku, da je HDZ jedini koji je vrijedan da provede prodaju HNK Šibenik i drugi put i da oporba neće sudjelovati u toj prodaji, red je i da se javnost upozna tko je doveo klub do prodaje, klub koji trenutno vozi slalom između privatizacije, ulaska u prvu ligu i stečaja zbog neisplate plaća.

Ponovit ćemo još jednom ono što smo više puta kazali i na gradskom vijeću, a i u javnosti. Klub ne prodaje, niti je prodavala oporba. Odluku o prodaji donijela upravo HDZ-ova većina na Gradskom vijeću.

Naravno kao i u kompletnoj privatizaciji u režiji HDZ-a i iza ove ostaju repovi i neodgovorena pitanja.

Dakle princip je poznat, neodgovorno upravljaj javnim, uništi to javno, donesi Odluku o prodaji i prodaj to javno, u ovom slučaju klub, ali da pri tom nemaš ni trunke odgovornosti i dapače napadaj oporbu da je ona kriva za prodaju kluba.

I završiti ćemo da HDZ je jedini vrijedan da provede prodaju kluba, jer ga je HDZ i uništio, samo što bi onda u cijeli taj proces bilo pošteno da bude uključen i onaj koji ga je do ovoga doveo, a to je aktualni župan Goran Pauk, dugogodišnji predsjednik uprave HNK Šibenik, čije predsjednikovanje evo i dan danas plaćamo. Jer gdje HDZ prođe, tu više trava ne raste', piše u priopćenju.