dinamov junak iz sjene

[VIDEO/FOTO] Zoran Mamić ga se odrekao, nudio ga je i Hajduku, a on se opet pokazao kao spasitelj. Nije ni čudo da je Arijan Ademi zavapio: Tog dečka nitko ne spominje...

19.02.2021 u 06:07

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama pobjedom 3:2 kod Krasnodara u prvoj utakmici 1/16 finala Europske lige, napravili su veliki korak prema prolasku u sljedeću rundu Europske lige. Bruno Petković odigrao je sjajnu utakmicu, uz dva gola radio je čuda među domaćim braničima, ali i upisao asistenciju Mamićevom džokeru Iyayiju Atiemwenu koji je opet zabio za pobjedu 'modrih' u Europi

Iako je u dresu Gorice, u samo godinu dana, pokazao određeno nogometno znanje, zabijajući u polusezoni dok se Gorica penjala iz druge u HT Prvu ligu, a potom i u prvom dijelu prvoligaške sezone velikogoričkog kluba, nakon kojeg je ostvario transfer u Dinamo, vrijedan čak 2,5 milijuna eura, Nigerijac Iyayi Atiemwen nikako da dobije pravu priliku.

U Dinamo je došao u siječnju 2019. godine, ali treneru Bjelici nije se uspio nametnuti. Igrao je u 11 prvenstvenih utakmica, od toga u devet od prve minute, a zabio je samo jedan gol. No, najviše ćemo ga pamtiti po promašaju protiv Benfice, u lisabonskom uzvratu.

U sljedećoj sezoni opet je minutažu dobivao na kapaljku, pa je nakon prvog dijela sezone otišao na posudbu u Lokomotivu. Ni Kajzerica se nije pokazala sretnijim rješenjem, a takvim skromnim igrama nad ovim su se igračem počele navlačiti sumnje.

Prošlog ljeta trener Zoran Mamić čak je odlučio da mu Atiemwen više ne treba! Prebačen je u drugu momčad i stavljen na transfer listu. Nudili su ga 'modri' doslovno svima, u jednom je trenutku Nigerijac - kojeg još iz dana u Velikoj Gorici prati nadimak Beli - bio vrlo blizu da postane 'bili'. Dinamo je želio Jaira, a za njega je navodno Hajduku ponudio Atiemwena i dva milijuna eura!

Ipak, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, pa se tako od već otpisanog igrača, na dvoboju protiv Wolfsbergera, u trećem kolu ovosezonskog izdanja Europske lige, dok na raspolaganju nije bilo Brune Petkovića, Atiemwen ipak pojavio na klupi za pričuve. Koronavirus poharao je tada 'modru' svlačionicu i sva je sreća da se našao na Mamićevom popisu za Europsku ligu.

Nakon dva remija bez postignutog gola, ali i protiv objektivno, u tim trenucima najslabijeg konkurenta u skupini, Zoran Mamić odlučio se na hazarderski potez te je u igru u 74. minuti poslao Nigerijca. Do te utakmice, Atiemwen je igrao u samo jednoj prvenstvenoj, par dana ranije, protiv Lokomotive. I to, znate koliko? Samo u sudačkoj nadoknadi.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +16
FC Krasnodar - NK Dinamo, Europska liga, 18.2.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Ipak, vjerovao je Atiemwen u sebe i zabio je za minimalnu pobjedu, prvu Dinamovu u skupini Europske lige.

A kako je u razgovoru za tportal rekao Arijan Ademi, nakon te pobjede, odnosno tog gola, Dinamo je dobio krila i razgoropadio se i krenuo po novu epizodu u nokaut-fazi Europske lige.

'Tog dečka nitko ne spominje, ali mislim da je on jedan od najzaslužnijih za sve što se dogodilo. Taj njegov gol odmah nakon ulaska dao nam je taj vjetar u leđa, zahvaljujući kojem smo dobili potrebnu dozu samopouzdanja i potvrdu da smo mnogo bolji od Austrijanaca', bile su Ademijeve riječi.

I što se Atiemwenu dogodilo nakon tog gola? Ništa. To jest ništa bitno, jer do kraja jesenskog dijela polusezone još je tri puta zaigrao. Naravno, kao rezerva.

Ipak, na zimskim pripremama, kako je rekao trener Mamić nakon pobjede kod Krasnodara, Atiemwen je pokazao potrebnu energiju, pa je dobivao priliku češće. Doduše, tek je u dvije utakmice krenuo od prve minute. Protiv Šibenika, kojem je i zabio gol, ali je već na poluvremenu morao ostati u svlačionici. Par dana kasnije, zabio je i protiv Lokomotive, opet kao rezerva, a novu prigodu od prve minute popularni je Beli dočekao protiv Istre 1961, kada je zabio pobjednički gol.

A potom je, kao za 'nagradu', protiv Osijeka - opet ostao na klupi.

Cijeli taj odnos 'toplo-hladno' neke bi igrače vjerojatno pokolebao, bacio u depresiju i natjerao da dignu bunu u svlačionici, ali Atiemwen je ostao hladan i protiv Krasnodara još jednom postao Mamićev džoker.

Hoće li ga Dinamov trener u uzvratu koristiti od prve minute? Čini nam se da odgovor znamo. Ali ne daj Bože da rezultat zaškripi, sigurni smo da bi strateg 'modrih' ponovno posegnuo za ovim igračem. I tko kaže da uzrečica 'strpljen - spašen' ne drži vodu? Beli je sada već dokazao da je spreman!