reakcije nakon blamaže

[VIDEO/FOTO] U posljednjim sekundama iz sedmerca je zabio za neočekivani remi s Japanom, a onda priznao: Ovo je bio užas...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 16.01.2021 12:34
  • Objavljeno 15.01.2021 u 22:11
Bionic
Reading

Nitko nije očekivao da će se Japanci sami od sebe predati, ali da će hrvatski rukometaši doslovno do samog kraja biti na rubu poraza... No, tako je to, Hrvatska je na otvaranju SP-a u odigrala 29:29 s Japancima, jedno je to od većih iznenađenja. Velike blamaže spasio nas je Ivan Čupić koji je devet sekundi prije kraja zabio iz sedmerca i barem donekle spasio obraz 'kaubojima'

Bio je Ivan Čupić vrlo ljutit nakon utakmice. I razočaran. Ipak je on jedan od najiskusnijih u redovima 'kauboja', a griješio je u trenucima kad se 'lomila' utakmica. Nije bio jedini, ali od njega se na očekuje da 'prodaje' lopte koje bi trebale završavati u protivničkom golu.

'Užasan početak, vraćali smo se gol po gol. Fulao sam zicer, a onda i netko nakon mene...', kazao je Čupić koji je na kraju ipak barem donekle spasio obraz sebi i suigračima. Devet sekundi prije kraja zabio je Čupko sedmerac za konačnih 29:29. No, mala mu je to utjeha.

'Nismo zabili i zato smo zasluženo kažnjeni. Idemo dalje!', zaključio je Čupić.

Marino Marić je sa sedam golova iz osam udaraca bio najefikasniji igrač hrvatske reprezentacije koja je samo jednom na utakmici imala prednost i to odmah na početku nakon gola Manuela Štrleka.

'Dosta zbunjeno smo krenuli u utakmicu i nismo odgovorili na njihovu brzinu. Bilo je jako teško igrati protiv njih što se tiče obrambenog dijela. U napadu je bilo dosta prostora, ali smo radili neke pogreške i na kraju je to rezultiralo da smo uzeli samo bod. Naravno, razočaravajuće za sve nas i naše gledatelje, fanove', rekao je Marino Marić te dodao:

VIDEO: Hrvatski rukometni savez (HRS)

'Jedna velika škola. Čestitam Japancima. Osvojili smo bod i idemo dalje. Kad pogledamo sljedeću grupu nema nekog razloga za paniku, za strah. Ovo je jedna velika opomena koju ja osobno, a nadam se i ekipa, shvaćam ozbiljno.'

Sve utakmice na ovom SP-u bit će odigrane bez nazočnosti gledatelja. Marino Marić smatra da je to hendikep za hrvatsku reprezentaciju na koji će se on i suigrači morati prilagoditi.

'Morat ćemo se više angažirati, promijeniti pristup, jer nema gledatelja, drugačije je. Sve to na terenu djeluje hladno. Kad ne krene dobro, nema te tko podignuti emocionalno. Moramo probati opustiti se i igrati što možemo, jer kad to uspijemo, onda smo vrhunski, a kad smo u blokadi, onda... Danas je točno bio primjer. Pretrčali su nas, nadskakali, baš su bili pakleno brzi', zaključio je naš pivot.

Japanci su već u 12. minuti imali pet golova prednosti, nakon serije od pet golova na koje Hrvatska nije imala odgovor.

'Kažu da je prva utakmica na turniru uvijek najteža, bez obzira protiv koga igrate. Mi smo nesigurno ušli u utakmicu, promašivali smo i neke izrađene situacije, loše smo krenuli šuterski i onda su se oni odlijepili', rekao je 22-godišnji Josip Šarac i naglasio obrambene probleme u prvom dijelu utakmice:

VIDEO: Hrvatski rukometni savez (HRS)

'U drugom poluvremenu je to dosta bolje obrambeno izgledalo. U prvom smo primili čak 17 golova, što za našu obranu nikako nije dobro. Uvijek nas je krasila obrana s malo golova, a danas to nismo pokazali. Mislim da je ovo pouka kako ne smijemo.'

Unatoč neočekivanom gubitku boda među hrvatskim rukometašima panike nema.

  • +25
Hrvatska - Japan, SP u rukometu, 1. kolo, 15. siječnja 2021. Izvor: EPA / Autor: Hazem Gouda / Egypt Handball 202

'Sigurno će nas ovo otrijezniti. Bolje da je u prvoj utakmici nego da se poslije neka desila. Ništa nije izgubljeno, idemo pobjeđivati dalje pa što bude. Sutra je slobodan dan, a onda imamo Angolu. Tu moramo ići 300 posto, nadoknaditi ovo što smo danas izgubili i pokazati svima što Hrvatska može', poručio je Josip Šarac.

Poput Šarca, i Ivanu Martinoviću je ovo debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu, a s tri gola u prvom poluvremenu pokazao je da nije bio impresioniran.

VIDEO: Hrvatski rukometni savez (HRS)

'Mislim da smo svi bili malo nervozni i tako smo se cijelu utakmicu vukli da se vratimo pa možemo reći da smo na kraju izvukli taj bod. Oni su se jako dobro pripremili. Igrali su discipliniran napad, igrali su na šansu, brzi su bili i tu smo mi imali dosta problema. Falila nam je agresivnost u obrani. To smo malo popravili u drugom poluvremenu', kaže Martinović.

Jedan od iskusnijih u našim redovima, Marko Mamić, ne misli da je ulazak u utakmicu bio premekan.

'Više smo prihvatili njihovu igru koja je dosta brza. Tu su nas dosta razvukli, primili smo puno golova iz kontri i polukontri i na postavljenu zonu. Nije ništa funkcioniralo na početku i oni su se odlijepili, napravili su razliku koju na kraju nismo uspjeli prestići', razmišlja Mamić koji je ostao impresioniran izvedbom reprezentacije koja je prije dvije godine završila sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu na samom začelju:

VIDEO: Hrvatski rukometni savez (HRS)

'Moram im čestitati, stvarno su dobro odigrali. Poznato je da su Japanci brzi, a još su i dosta dobro tehnički odigrali. Vidjelo se da su dosta prostudirali našu obranu. Pripremili smo se i mi na njih, ali mora se priznati da su oni jako dobro odigrali.'

Drugu utakmicu u skupni Hrvatska igra protiv Angole, taj je susret na rasporedu u nedjelju (17. siječnja), s početkom u 18 sati.