životna priča - lewis hamilton

[VIDEO/FOTO] Prvi je i jedini tamnoputi pilot u povijesti Formule 1, a sada je prestigao Michaela Schumachera i postao najbolji svih vremena

08.11.2020 u 16:59

Bionic
Reading

Njegova je životna priča dostojna filmskog klasika jer Lewis Hamilton (35) je od najranijeg djetinjstva rušio stereotipe i uz pomoć rijetko viđenog talenta krčio put do samog vrha. Na kojem će, sad kad je do njega napokon i stigao, zasigurno ostati dugo godina. No prvo je, da bi sve to i ostvario, morao doživjeti bolan pad...

Posljednja nedjelja u listopadu 2020. godine bila je kao stvorena da se ispiše povijest Formule 1. Tog 25. listopada vožena je utrka za Veliku nagradu Portugala na stazi u Algarveu. Sve je već ranije bilo spremno za veliko slavlje Lewisa Hamiltona (35) koji je vikend ranije slavio na Nürburgringu i tako stigao do 91. pobjede u karijeri. Tada se 'samo' izjednačio s legendarnim Michaelom Schumacherom, a u Portugalu ga je i pretekao!

Da, Lewis Hamilton, prvi i za sada jedini tamnoputi pilot Formule 1 postao je vozač s najviše pobjeda u povijesti 'okranskog cirkusa'. Hamilton će ove sezone i dalje vrijedno skupljati prva mjesta, a na kraju će se - to je sada gotovo sigurno - izjednačiti s Michaelom Schumacherom i po broju osvojenih naslova svjetskog prvaka. Schumi je za sada prvi sa sedam titula, a toliko će ih imati i Hamilton.

Statistički gledano, Britanac će tako postati najbolji i najtrofejniji svih vremena, ali će imati i još koju sezonu da i službeno po broju titula prestigne Schumija.

S 10 godina jasno je znao što želi: Utrkivat ću se u vašem bolidu...

Lewis Hamilton će u povijesti svjetskog sporta ostati zapamćen i kao jedan od onih velikana koji su rušili stereotipe i predrasude, posebice kad su u pitanju socijalne i rasne razlike. Da, mnogi još uvijek nisu spremni to priznati, ali Formula 1 je do prije petnaestak godina bila isključivo 'bijeli sport', sigurno da je i prije Lewisa Hamiltona bilo nadarenih tamnoputih pilota, ali nitko se prije njega nije uspio probiti do mjesta u nekoj od momčadi.

Jer Formula 1 je sport dokonih bogataša, tatinih sinova koji obiteljskim novcem doslovno kupuju mjesto - na par utrka ili cijelu sezonu - u nekom od bolida. Nije tajna, postoji cjenik za sve, a ako jednostavno nema mjesta u nekoj od manjih momčadi koje tako popunjavaju svoj proračun, onda bogati tata jednostavno - kupi cijelu momčad. Posljednji primjer je kanadska obitelj Stroll, odnosno otac Lawrence koji je svom sinu Lanceu omogućio karijeru u Formuli 1 tako što je kupio nekadašnju momčad Eddieja Jordana. Ove sezone natječu se pod imenom Racing Point, a 'nadareni' Lance Stroll (22) odvozio je od 2017. godine do sada 74 utrke, dva je puta bio treći i u povijesti Formule 1 ostat će zapamćen samo po tome da mu je tata jako bogat i da ima 'svoju' momčad.

Lewis Hamilton sve to nije imao, dapače, tek do tada neviđeni sirovi talent, nevjerojatnu upornost i posvećenost konačnom cilju - biti najbolji svih vremena. Do kojeg je na kraju i stigao.

Rođen je u rasno miješanom braku od tamnoputog oca Anthonyja i bijele majke Carmen. Prevelike obiteljske sreće nije bilo jer su se roditelji rastali kad je Lewis imao samo dvije godine. Do dvanaeste je živio s majkom, a potom s ocem i njegovom novom obitelji.

Baš je tata Anthony najzaslužniji za Lewisov proboj do Formule 1, jer je u najranijim godinama otkrio njegov talent za automobilizam. Prvi karting kupio mu je za Božić kad je Lewis imao šest godina i tako je sve krenulo. Godinama je radio više poslova, a sve kako bi sinu omogućio početak trkačke karijere.

Lewis je tako 1995. godine postao najmlađi kadetski karting prvak u povijesti Velike Britanije, a jednako impresivne rezultate nastavio je nizati u kartingu sljedeće tri godine. Već je tada bilo jasno o kakvom se talentu radi.

Iz tog vremena kruži i anegdota prema kojoj se nakon jedne utrke tada desetogodišnji Lewis Hamilton obratio se šefu momčadi Formule 1 McLarena Ronu Dennisu radi autograma.

'Bok, ja sam Lewis Hamilton. Osvojio sam britansko prvenstvo i jednog dana želim utrkivati u vašem bolidu', iskreno je poželio.

Dennis mu je uz autogram dopisao: 'Nazovi me za devet godina, tada ćemo nešto smisliti...' Sigurno mu nije bilo niti na kraj pameti da će ga ponovno vidjeti.

I Michael Schumacher je 'nanjušio' njegov potencijal, a Lewis je tada imao tek 16 godina...

A Hamilton je do 12. godine bio toliko dobar da su kladionice počele primati oklade - jedna je bila ta da će Hamilton prije 23. godine slaviti na nekoj od utrka Formule 1, a druga da će osvojiti titulu Svjetskog prvaka Formule 1 prije svog 25. rođendana! Oni koji su imali hrabrosti staviti novac na prvu dobili su 40 funti na jednu uloženu, a druga je oklada onim 'vidovitima' donijela čak 150 funti na jednu uloženu! Samo je trebalo malo strpljenja...

Početkom 1998. godine Ron Dennis je nazvao Hamiltona nakon što je superiorno osvojio Super One seriju i svoje drugo britansko prvenstvo. Ispunio je obećanje te je Lewis uključen u McLarenovu školu za razvoja mladih vozača. Ugovor je uključivao mogućnost budućeg mjesta u momčadi McLarena, što će Hamiltona učiniti najmlađim vozačem koji je osigurao ugovor koji je kasnije rezultiralo nastupom u Formuli 1.

A koliko je Hamilton bio dobar u tim tinejdžerskim godinama? Recimo da je na jednoj promotivnoj karting utrci imao priliku voziti protiv Michaela Schumachera koji je tada bio aktualni svjetski prvak Formule 1. Jasno da Schumi na stazi klincima nije dao ni promil šanse da ga pobijede, ali...

'Kvalitetan je, snažan i brz, a tek mu je 16. Ako ovako nastavi, ne sumnjam da će se jednog dana naći i u Formuli 1. Poseban je na stazi i sigurno je da ima pravi mentalitet', kazao je veliki Michael Schumacher 2001. godine nakon te karting utrke na kojoj je imao priliku voziti protiv Hamiltona, ali i Nice Rosberga. I 'nanjušio' je Schumi taj nevjerojatni potencijal jer velikani jednostavno znaju prepoznati sebi ravne. Zato je Hamilton bio presretan kad mu je Michaelov sin Mick, nakon što je Lewis pobjedom u Nürburgringu izjednačio Schumijev rekord, kao trofej predao jednu od očevih legendarnih kaciga...

Iz kartinga 2001. godine prelazi u Formulu Renault i u sljedećih je šest sezona pokorio konkurenciju u svim natjecanjima - postao je prvak britanske Formule Renault 2002. godine, potom i europske Formule 3, a onda 2006. godine i GP2 serije, koja je doslovno posljednja stepenica koju treba preskočiti da bi se vozač našao u Formuli 1.

U prvoj je sezoni uzdrmao svijet Formule 1, a u drugoj postao najmlađi svjetski prvak

I Ronu Dennisu je tada postalo jasno kako je njegovo 'čudo od djeteta' napokon spremno za ulazak među elitu te je 2007. godine postao vozač McLarena uz aktualnog dvostrukog svjetskog prvaka Fernanda Alonsa.

Tako je započela povijest jer Lewis Hamilton je već na prvoj utrci stigao do postolja, završio je na trećem mjestu. Prvu je pobjedu ostvario na šestoj utrci, Velikoj nagradi Kanade. Na kraju te debitantske sezone završio je kao drugi u ukupnom poretku, s jednim jedinim bodom manje od prvaka Kimija Raikkonena! Da, odmah je Hamilton, u svojoj prvoj sezoni, uzdrmao temelje svijeta Formule 1. Činilo se u tom trenutku kako više ništa neće biti kao prije, stigao je novi 'gazda', mlad, arogantan na stazi, gladan trijumfa bez obzira na cijenu koju će za njega platiti.

Realno, Hamilton je titulu izgubio zbog rata kojeg je cijele te sezone vodio s Alonsom. Španjolac nije mogao vjerovati što se događa, netrpeljivost je bila tolika da je na kraju raskinuo ugovor s McLarenom!

Sljedeće godine, 2008., Lewis Hamilton je pokorio konkurenciju i tada s 23 godine i 301 danom postao najmlađi svjetski prvak Formule 1 u povijesti! U tom je trenutku tamnoputi Britanac imao doslovno sve - iznimne vozačke sposobnosti i sjajan bolid na raspolaganju. Samo je nebo bilo granica! Za njega su tada govorili kako stilom vožnje podsjeća na Ayrtona Sennu, arogantan i sportski bezobrazan na stazi, ali i često nepromišljen, preagresivan, opasan za sebe i druge na stazi. Da, vozio je na gornjoj granici rizika, ali imao je fantastičan bolid u kojem je do izražaja dolazila sva njegova vozačka genijalnost iako se vidjelo da je nezreo. Za jedne je bio heroj, a za druge samo 'mlad, lud i strahovito brz'.

No stvari su krenule nizbrdo, jer Lewis je odlučio riješiti se čovjeka koji je bio najzaslužniji za njegov uspjeh - oca Anthonyja! Tata je brinuo za Lewisovu karijeru od dječačkih dana i bio je njegov menadžer u Formuli 1, ali odnosi su zahladili i sin je - očigledno opijen uspjehom - odlučio krenuti svojim putem.

'Rekao sam mu da želim da bude samo moj tata. No njemu je to jako teško palo, a i meni je to bilo teško napraviti. Između nas je nastao razdor veći od Grand Canyona', priznao je nakon nekog vremena Lewis.

'Nisam to mogao shvatiti. Kako to misli da me više ne treba? Sve me to jako pogodilo', prisjeća se otac Anthony kojem je trebalo dosta vremena da izgladi odnose sa sinom.

Slava mu je udarila u glavu, a to je platio strmoglavim padom

I umjesto da nastavi zvjezdanim putem, Lewis Hamilton je započeo strmoglavi pad! Uspjeh ga je opio, nije se znao nositi s nevjerojatnom popularnošću, imao je milijune navijača i obožavatelja diljem svijeta, svi su očekivali nova čuda.

Ali, sljedeće četiri godine prošle su kao u nekom bunilu jer mlađahna je zvijezda Formule 1 odlučila živjeti život punim plućima, u stilu proslavljenih pilota iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nije bilo važnijeg društvenog događaja, bilo u Londonu, Monacu, Parizu, Rimu, Madridu, Milanu, New Yorku, Los Angelesu, Tokiju ili bilo gdje drugdje na svijetu, a da se Lewis Hamilton nije ukazao. No, takav način života ga je kaznio, slava i blještavilo su ga 'pojeli'. Jednostavno, obožavatelji Zvjezdanih ratova (Star Wars) reki bi da je prešao na 'tamnu stranu sile'...

I dalje je bio zvijezda gdje god bi se pojavio. Osim na stazi... Da, Lewis Hamilton je jednostavno nestao, barem što se Formule 1 tiče. U prve dvije sezone svoje karijere ostvario je devet pobjeda, da bi u sljedeće četiri na najvišem postolju stajao tek 12 puta. Kao da mu je sve bilo važnije od utrka Formule 1.

'Bili su to s jedne strane fantastične godine, ali morao sam negdje platiti ceh. A teško se vratiti kad jednom krene taj strmoglavi pad', kazao je kasnije u jednom razgovoru za medije Lewis Hamilton i napomenuo:

'Sada znam da je sve to bilo pogrešno, ali u tom trenutku mi se činilo kao da živim u nekom snu. Bio sam svjestan svega, čak sam se pokušavao izvući, ali na kraju je ispalo da sam se samo unedogled vrtio u krug. I tako nekoliko godina...'

Već se tada financijski osigurao do kraja života, a tek su mu bile 24 godine. Započeo je burnu vezu s pjevačicom Nicole Scherzinger. Romansa je trajala punih sedam godina, ali s puno previše prekida, mirenja, drame i šokova koji su - sada je to potpuno jasno - potpuno uništili taj dio Hamiltonove karijere.

Priznao je kasnije i kako je potpuno izgubio samopouzdanje, kako je više razmišljao o noćnim provodima i mondenim izlascima nego što se fokusirao na karijeru. Upao je u 'loše društvo', crveni tepisi bili su mu draži od prljavih garaža, miris parfema postao je zanosniji od probojnog i reskog mirisa visokooktanskog goriva bolida Formule 1.

U trenucima kad je prekidao burnu vezu s Nicole Scherzinger, ali i nakon njihovog konačnog raskida, Lewisa Hamiltona povezivali su s brojnim poznatim manekenkama, modelima i misicama. Na toj su se listi tijekom godina našle i poznate pjevačice poput Rihanne, Nicki Minaj i Rite Ore. Njegova fascinacija lijepim pjevačicama ne treba čuditi jer i sam obožava glazbu, piše poeziju i sklada, na društvenim je mrežama već objavljivao svije pjesme, a nada se kako će uskoro objaviti i album! Svestran momak...

Dotaknuo je dno, a onda mu je Niki Lauda dao savjet koji ga je vratio u život

Kako god bilo, Lewis Hamilton je četiri godine 'potrošio' praktički na sve osim na Formulu 1. Bio je na dnu, imao je sve, a opet - nije imao ništa. Jer više kao da nije uživao na utrkama, kao da je nestalo strasti... Srećom za njega i svijet Formule 1 bio je to tek onaj bolni dio odrastanja i sazrijevanja. U jednom se trenutku ipak opametio i odlučio 'okrenuti ploču', pa 2013. godine na sveopće iznenađenje napušta McLaren i potpisuje za Mercedes koji tada baš i nije imao konkurentan bolid.

Kako god bilo, Hamilton je pod svaku cijenu želio prekinuti dominaciju Sebastiana Vettela koji je od 2010. do 2013. godine s Red Bullom povezao četiri naslova prvaka.

Prve se sezone u Mercedesu samo zagrijavao, a onda je 2014. godine ponovno 'eksplodirao'. Nakon pet godina potpunog mraka ponovno se ukazao Lewis Hamilton. Iskreno, nitko nije vjerovao da će 'uskrsnuti' takvom silinom. No, pomogao je fantastičan Mercedesov bolid i Hamilton je ponovno bio 'u sedlu'. Vratio se još i bolji, zreliji kao vozač, i dalje fantastično brz, ali sada s puno više životnog iskustva koje mu je - nakon svih godina partijanja i zabava - ipak donijelo neku novu smirenost i za njega neuobičajenu smirenost na stazi za vrijeme utrka.

Priznao je kasnije Lewis kako je 'prelomio' nakon što ga je Niki Lauda 'priveo' na dugi razgovor.

'On me u stvari nagovorio da dođem u Mercedes iako mi se tada činilo da baš i nije bio moj najveći obožavatelj', pričao je Hamilton te nastavio:

'Onda mi je dao nekoliko sjajnih savjeta, a onaj najvažniji je bio: 'Vozač Formule 1 mora biti ovakav - odlazi na spavanje u deset sati, budi se u pet ili šest sati i posvećen je samo Formuli. Nema šanse da vozač Formule 1 bude uspješan, a da je noć prije toga bio na modnoj reviji i noćnom provodu. I ne, ne možeš u samo dan ili dva proputovati pola svijeta da bi se pojavio na nekoj zabavi. Ne možeš!', prepričao je dio razgovora s Laudom.

Zbližili su se, Lauda mu je postao mentor, a nakon što je preminuo Lewis Hamilton mu je posvetio osvojeni naslov prvaka:

'Tužan sam što ga više nema, ali opet znam da je tu s nama. Toliko mu puno dugujem, no sigurno i on sada slavi...'

Šest sezona 'novog Lewisa Hamiltona', pet naslova svjetskog prvaka Formule 1

Tako 'novi' Lewis Hamilton osvaja naslov prvaka 2014. i 2015. godine, da bi 2016. tu čast prepustio momčadskom kolegi Nici Rosbergu. No, samo na jednu sezonu jer 2017., 2018. i 2019. bile su rezervirane samo za Lewisa. A i ova pandemijom koronavirusa uzdrmana 2020. godine je njegova!

U samo nekoliko godina Lewis Hamilton je doživio potpunu transformaciju. Sam će reći - na bolje. Više nema ni traga onom 'starom Lewisu', sazrio je, potpuno se transformirao kao osoba, shvatio je kako neke stvari u životu jednostavno nemaju cijenu te je postao gorljivi aktivist za ljudska i za prava životinja... Prešao je na veganstvo nakon što je krvnim pretragama otkrio netoleranciju na gluten i crveno meso.

  • +35
Lewis Hamilton Izvor: EPA / Autor: Jose Sena Goulao / POOL

'Bio sam šokiran i zgrožen! Dugo sam se godina mučio, često bio bolestan, neraspoložen, stalno alergičan na nešto... I onda mi kažu da se svega toga mogu riješiti prehranom. I stvarno, danas sam novi čovjek, najveći dio problema koje sam do tada imao jednostavno je kroz neko vrijeme nestao. Moj se organizam napokon 'poravnao' i sada se osjećam fantastično. Često žalim što sve te pretrage nisam učinio i ranije', kaže Hamilton koji se uz sve to puno više angažirao u društvima za zaštitu životinja te za promicanje ljudskih prava i jednakosti.

'Shvatio sam koliko me ljudi prati, kako na društvenim mrežama, tako i općenito putem medija. I odlučio sam to iskoristiti na najbolji mogući način, pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Svi moramo stalno raditi na podizanju svijesti kod ljudi, želim biti uzor kakav je svojedobno bio Ayrton Senna', kazao je Hamilton.

Jedan njegov veliki uzor je 'pao', prestigao je Michaela Schumachera kojemu se istinski divio po broju pobjeda u Formuli 1, a na kraju ove sezone će se s njime izjednačiti i po broju osvojenih naslova svjetskog prvaka. Pa ipak, Hamilton ima 'fore' još barem dvije ili tri sljedeće sezone da pokuša osvojiti još jednu titulu i tako definitivno 'preskoči' Schumija.

Želi mijenjati svijet kao Ayrton Senna, zato tako predano promovira pokret 'Black Lives Matter'

No, pravi idol mu je možda i najveći pilot Formule 1 svih vremena - Ayrton Senna... Njegova je tragična smrt potresla svijet 1994. godine. A Senna je mladom Hamiltonu bio uzor - čovjek koji je vozio kao nitko drugi, koji je riskirao i kojeg su svi obožavali. I tako je Hamilton naučio ići kontra svih standarda...

'Kao dijete želio sam raditi nešto poput Ayrtona. Kad bih samo mogao steći djelić poštovanja koje je on imao kod drugih... Kad je preminuo, cijela je zemlja izašla na ulicu na njegov sprovod. Bilo je nevjerojatno', prisjetio se Hamilton i otkrio:

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

If only...

Objavu dijeli Lewis Hamilton (@lewishamilton)

'Plakao sam kad Senna je poginuo. Sjećam se toga dana. Nikad nisam mogao plakati pred tatom. Rekao mi je: 'To je znak slabosti.' Sjećam se da sam tog dana imao utrku... Otišao sam pored auta da me tata ne vidi, isplakao sam se, a onda sam je se još uvijek suznih očiju vratio do svog kartinga i nastavio s pripremama za utrku. Imao sam tada samo devet godina...'

Sada Lewis Hamilton želi, kao što je svojedobno to radio Ayrton Senna, polako mijenjati svijet i nepravdu u njemu.

'Želim promijeniti način na koji se 'filtriraju' talenti. Trenutno prolaze samo bogata djeca i to se mora promijeniti. Priliku moraju dobiti svi, a posebno oni s ulice. Želim pronaći način kako to mogu promijeniti, kako bi djeca iz obitelji radničke klase mogla krenuti putem prema slavi. Težak je to put, znam to iz prve ruke jer smo ga prošli moja obitelj i ja. Ali sada ću učiniti sve kako bi to promijenio i pomogao da se te razlike umanje', kazao je Lewis Hamilton koji je jedan od najangažiranijih promotora pokreta 'Black Lives Matter' (Životi crnaca su važni), koji je pokrenut s ciljem borbe protiv rasizma. Na njegovu su inicijativu Mercedesovi bolidi ove sezone potpuno crni, sve kako bi upozorio na rasnu nejednakost...

Već je dobar dio svoje zarade, a ove će sezone samo od ugovora s Mercedesom zaraditi 50 milijuna eura, uložio u svoju borbu. Procjena je kako Lewis Hamilton u ovom trenutku ukupno zaradio više od 500 milijuna eura, no neki su od sponzorskih ugovora koje ima već godinama poslovna tajna te je njegova ukupna zarada možda i 200 milijuna eura veća.

Kako god bilo, Hamilton je među deset najplaćenijih i najpopularnijih svjetskih sportaša u povijesti. Kao takav ima nevjerojatan utjecaj i spremno ga koristi kako bi ovaj svijet barem malo učinio boljim i pravednijim mjestom za život onima koji nisu rođeni 'sa zlatnom žlicom u ustima'. Jer on sam najbolje zna kako je cijelog života boriti se i rušiti stereotipe...