CRO RACE

[VIDEO/FOTO] Mladi Nizozemac uživa voziti u Hrvatskoj; nadmoćno je slavio u drugoj etapi i preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu

29.09.2021 u 17:52

Bionic
Reading

Nizozemac Olav Kooij, član momčadi Jumbo-Visma, pobjednik je druge etape CRO Racea vožene od Slunja do Otočca u dužini od 187 kilometara te je preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu

Kooij, koji je bio drugi u prvoj etapi u utorak u Varaždinu, mnogo se bolje pozicionirao uoči završnog sprinta, izbio na čelo glavne skupine 100-tinjak metara prije cilja te nadmoćno slavio ispred drugog Izraelca Itamara Einhorna (Israel Start-Up Nation) i trećeg Australca Kadena Grovesa (Team Bikeexchange).

'Današnja etapa bila je mnogo zahtjevnija od jučerašnje, ali meni je to odgovaralo. U nastavku utrke očekuju nas još zahtjevniji ispiti, ali mi u ekipi imamo vozače koji se mogu boriti za ukupnu pobjedu', izjavio je tek 19-godišnji Kooij kojemu očito odgovara utrkivati se u Hrvatskoj.

Mladi Nizozemac već je ostvario dvije pobjede u Hrvatskoj, u utrkama za GP Umaga i GP Poreča u rano proljeće 2020. godine.

Kooij je preuzeo i vodstvo u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru na CRO Race.

  • +5
CRO Race, druga etapa, 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U drugoj etapi borba za ulazak u bijeg je trajala nešto duže no u prvoj, no nedugo nakon starta u Slunju iz glavne skupine se izdvojilo šest vozača, Poljaci Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Mateusz Grabis (Voster ATS Team), Belgijanac Laurens Huys (Bingoal Pauwels Saucers WB), Slovenac Boštjan Murn (Adria Mobil), Nijemac Dominik Roeber (P&S Metalltechnik) i Austrijanac Manuel Bosch (Felbermayr Simplon Wels).

Na prvom prolaznom cilju na Plitvičkim Jezerima prvi je bio Budzinski ispred Grabisa i Roebera, da bi uslijedio prvi uspon dana prema Varičacima tijekom kojega su se iz pelotona izdvojila dva vozača momčadi Kern Pharma, Španjolac Jaime Castrillo i Rus Sava Novikov. Taj dvojac brzo je dostigao vodeću šestorku, no prvi na brdskom cilju ipak je bio Budzinski ispred Castrilla i Roebera.

Start druge etape biciklističke utrke CRO Race od Slunja do Otočca Izvor: tportal.hr / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Maksimalna prednost osmorice bjegunaca u odnosu na glavnu skupinu iznosila je nešto više od četiri minute, no već tijekom spusta prema Otočcu i prvog prolaska kroz ciljnu ravninu ona je pala na tri i pol minute. Prilikom prvog prolaska kroz cilj u Otočcu prvi je bio Grabis ispred Castrilla i Roebera, a na najtežem usponu dana iz vodeće skupine izdvojio se Castrillo koji je osvojio brdski cilj u Kuterevu, a samim time i preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu za najboljeg penjača pa će ponijeti zelenu majicu u trećoj etapi u četvrtak.

Castrillo je ostao sam u vodstvu sve do 20-ak kilometara prije cilja pa je osvojio i prolazni cilj u Perušiću, a zanimljivo je da su drugo i treće mjesto zaueli njegovi momčadski kolege Urko Berradei Jon Agirre.

Treća etapa od Primoštena do Makarske u dužini od 167 kilometara na rasporedu je u četvrtak.