evo njegove priče

[VIDEO/FOTO] Ovaj je nogometni sudac iz Tunisa u četiri minute Maradoni osigurao 'besmrtnost', a kod Engleza izazvao očaj

28.11.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Smrt 60-godišnjeg argentinskog nogometnog genijalca, Diega Armanda Maradone još je uvijek top tema, posebno među nogometnim fanovima

'Sanjam da mogu zabiti još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom', rekao je u jednom od posljednjih razogovora za France Footbal Diego Armando Maradona, koji je preminuo u srijedu u 61. godini.

Jedan im je već zabio i to lijevom rukom, 'božjom rukom', kako je to sam kazao nakon utakmice. Upravo su golovi koje je zabio Englezima u četvrtfinalu SP-a 1986. godine u pobjedi 2:1 možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Maradona je za vodstvo 1:0 'nadskočio' vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Tuniski sudac Ali Bin Nasser je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo.

'Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Božje ruke', kazao je tada.

Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je nanizao četiri suparnička nogometaša i golmana. Nevjerojatan gol, kasnije je proglašen golom stoljeća. Gary Lineker je u samoj završnici uspio smanjiti rezultat, a Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

'Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz nogomet. Osjećam da sam pružio zadovoljstvo i zabavu onima koji su me gledali na stadionima ili na televiziji', rekao je tada.

  • +9
Diego Maradona pokopan u krugu obitelji na groblju Bellavista u Buenos Airesu Izvor: EPA / Autor: ENRIQUE GARCIA MEDINA

A sada su mediji došli do suca tog dvoboja, Alija Bina Nassera, potresenog smrću jednog od najboljih nogometaša u povijesti.

'Kad sudite Maradoni, ne možete ga prestati pratiti. Tri puta su ga htjeli srušiti na zemlju, ali želja za pobjedom tjerala ga je naprijed. Svaki put sam vikao 'prednost' dok nije ušao u kazneni prostor. Očekivao sam da će ga braniči srušiti. Bio sam spreman suditi penal. Na moje iznenađenje, prošao je još jednog i postigao pogodak pokraj Petera Shiltona, a to je postao i gol stoljeća. Ponosan sam i počašćen što sam sudio na toj povijesnoj utakmici. Da sam označio prekršaj, sve se to ne bi dogodilo. Prednost, koju sam poštovao, ostala je jedan od mojih najponosnijih trenutaka'.

U spomenutoj utakmici postignut je pogodak 'Božjom rukom'.

"Engleski branič imao je loptu, dodao ju je natrag, a Maradona je bio u zraku sa Shiltonom, obojica okrenuti od mene. Gledali su prema mom pomoćniku. Prvo sam oklijevao, pogledao sam pomoćnika koji se kretao prema sredini igrališta i potvrdio gol. Nisam vidio da je igrao rukom. FIFA nam je dala upute, ako pomoćnik bolje vidi situaciju, mora se uzeti u obzir njegova procjena'.

Bin Nasser je naglasio: 'Prema Fifinim pravilima, to je bio regularan gol'.

Maradona je 2015. godine posjetio Tunis, pa su se njih dvojica ponovno sreli.

'Rekao sam mu da te godine Argentina nije osvojila svjetsko prvenstvo, već Maradona. A on je meni rekao, da nisam ja sudio, ne bi bilo ni tog gola stoljeća. Dao mi je potpisani dres i na njemu napisao 'za vječnog prijatelja'', završio je Bin Nasser.

  • +33
Diego Armando Maradona Izvor: EPA / Autor: WALTER BIERI