HRVATI U AUSTRALIJI

Vid Horvat - zadužen za nove Šimuniće i Viduke

05.01.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Osim hrvatskih nogometaša, u australskom nogometu svoj kruh zarađuju i treneri. Dosad su među prvoligašima radila trojica (Ante Miličić, Tony Popović, Rade Vidošić), a od proteklog mjeseca pridružio im se i Vid Horvat, koji je u Zagrebu, točnije pri HNS-u položio za A trenersku licencu

Horvat je bivši igrač, a sada nogometni trener koji je osim svojih igračkih nastupa u Australiji zabilježio dobre trenerske rezultate u vođenju Toronto Croatije u Kanadi te mlade momčadi Canberre FC s kojom je osvojio naslov prvaka u Nacionalnoj ligi za igrače do 20 godina, a vodio je neko vrijeme Melbourne Knightse i Dinamo St Albans. U Hrvatskoj i Sloveniji Vid je bio trener uspješnih drugoligaša.

Posljednjih nekoliko godina ovaj iskusni trener s nevjerojatnom energijom radio je s mladim igračima u okviru svoje akademije te je pomagao u kampovima Dinama iz Zagreba koji se u posljednje tri godine održavaju diljem Australije. Nogometnom diplomom A kategorije Horvat želi ponovno doći među seniore i zaokružiti svoju karijeru u nekom od klubova u Australiji ili iz azijsko-oceanske zone.

Inače, od hrvatskih trenera najdublji je trag u australskom nogometu ostavio Mirko Bazić, koji je baš s Horvatovim Knightsima (tada je to bila Croatia Melbourne) osvajao naslove prvaka. Bilo je to vrijeme dok se u najvišem razredu australskog nogometa moglo nositi i nacionalno ime, no unazad nešto više od desetak godina, Australski savez to je zabranio, a i postavio je veće standarde za ulazak u elitno društvo, pa su klubovi, poput hrvatskih ili grčkih morali krenuti od 'nižih razreda'. No u gotovo svim većim australskim gradovima, izuzev Brisbanea, postoje hrvatski klubovi koji nastupaju u drugoligaškom rangu natjecanja.