TRADICIONALNA TRKA

Veslači Oxforda pobijedili Cambridge

29.03.2009 u 17:50

Bionic
Reading

U 155. utrci čamaca dva najpoznatija engleska sveučilišta, koja je održana na rijeci Temzi, veslački osmerac Oxforda pobijedio je Camdridge

Ove godine boje Oxforda, kao i lani, branio je hrvatski veslač, Ante Kušurin, koji je tako postao treći Hrvat na jednoj od najuglednijih veslačkih utrka na svijetu. Prije njega u utrci osmeraca nastupili su Marko Banović i Luka Grubor.

Zanimljivo, u posadi Oxforda su bila petorica veslača koja su nastupila na Olimpijskim igrama u Pekingu, a s prosjekom od 99.7 kilograma bila je to najteža posada u povijesti ove utrke.

Legendarna veslačka utrka započela je 1829. godine kada su dvojica prijatelja Charles Merivale (Cambridge) i Charles Wordsworth (Oxford) dogovorili utrku osmeraca. S godinama koje su slijedila ovaj dvoboj je prerastao u jedan od najvećih rivalstava u svijetu sporta. Samo uz obale Temze okupi se više od 150.000 ljudi, a još milijuni uz televizijske ekrane.

Bila je to četvrta pobjeda Oxforda u posljednjih pet godina, te 75. ukupno, Cambridge ima 79. pobjeda, dok je jedna utrka završena bez pobjednika.