HAKERI, DOPING, OPTUŽBE

Venus Williams progovorila; iskaz koji su svi čekali...

14.09.2016 u 13:42

Bionic
Reading

Američka tenisačica Venus Williams oglasila se povodom otkrivenih povjerljivih dokumenata u kojima stoji da su ona i njezina mlađa sestra Serena, kao i još nekoliko sportskih zvijezda iz SAD-a, uzimale nedozvoljena sredstva

U dokumentima kojih se cyber napadom dokopala hakerska skupina Fancy Bears vidi se kako su sportašice imale dopuštenje za korištenje zabranjenih preparata zbog zdravstvenih problema, odnosno u suglasnosti s liječnicima, antidopinškom agencijom (WADA) i svojim sportskim savezima.

No javnost je sumnjičava pa se čak ide tako daleko da se sportašice, doduše ne izravno, optužuje za moguće lažiranje bolesti kako bi se dobila prilika za uzimanje dopinga.

Već smo pisali o reakcijama prozvanih, gimnastičarke Simone Biles i košarkašice Elene Delle Donne, a sada se oglasila i Venus Williams, koja je u karijeri osvojila sedam grand slamova u pojedinačnoj konkurenciji.

'Bila sam razočarana kada sam čula da su moje privatne medicinske dokumente ugrozili hakeri i da su objavljeni bez dozvole. Slijedila sam pravila koja je ustanovio Teniski antidopinški program', rekla je Venus i nastavila:

'Morala sam proći kroz strog postupak kako bih dobila odobrenje za upotrebu pojedinih preparata zbog svojeg medicinskog stanja. Hakirane izvještaje pregledala je skupina nezavisnih liječnika i odobreni su zbog opravdanih medicinskih razloga. Jedna sam od najvećih pristalica održavanja integriteta u natjecateljskom sportu i bila sam vrlo disciplinirana te sam se pridržavala smjernica koje su postavili WADA, USADA (Američka antidopinška agencija) i ITF (Međunarodna teniska federacija).'

Dodajmo kako je izvršni direktor USADA-e Travis Tygart očekivano stao uz američke sportaše i osudio hakerski upad te objavu povjerljivih dokumenata.