DO 22 GODINE

Veliko istraživanje liga u 93 države; HT Prva liga na visokoj poziciji po minutaži mladim nogometašima, a klub koji najviše vjeruje klincima je Lokomotiva

06.05.2020 u 13:07

Bionic
Reading

Nogometni opservatorij CIES objavio je ljestvicu profesionalnih liga i klubova prema minutaži koju pružaju mladim igračima, a među njima je i Hrvatski Telekom Prva liga

Igranje na profesionalnoj razini neophodno je za razvoj mladih igrača, a europske i svjetske lige znatno se razlikuju po minutaži koju pružaju igračima mlađim od 22 godine. Kako bi usporedili zastupljenost U-21 igrača u raznim natjecanjima, nogometni opservatorij CIES u svojem je tjednom glasniku objavio rezultate analize prvih liga u 93 svjetske države te 1292 kluba diljem svijeta prema postotku ukupnih minuta koje su u tekućoj ili posljednoj završenoj sezoni odigrali igrači mlađi od 22 godine.

Slovačka Super liga, u kojoj su mladi igrači odigrali 29% ukupnih odigranih minuta, nalazi se na prvom mjestu ljestvice, dok se na posljednjem mjestu našao najviši rang natjecanja u Turskoj, gdje su mladi igrači odigrali samo 3.7% ukupnih minuta. Među ligama 'Petice' najviše je rangirana francuska Ligue 1 (15%), a slijede je njemačka Bundesliga (9.8%), engleska Premier Liga (8.5%), talijanska Serie A (7.7%) te španjolska La Liga (7%), prenosi HNS.

Igrači mlađi od 22 godine odigrali su 19.3% ukupnih odigranih minuta Hrvatski Telekom Prve lige, što Hrvatsku smješta na 22. mjesto među 93 promatrane zemlje.

Kada je riječ o hrvatskim klubovima, najveću minutažu mladim igračima pruža Lokomotiva (27.7% ukupnih odigranih minuta), a najnižu Gorica (7.2% ukupnih odigranih minuta). Četiri najveća hrvatska kluba Osijek (23.1%), Hajduk (20.1%), Dinamo (19.5%) i Rijeka (17.4%) nalaze se u sredini ljestvice, koju detaljnije možete proučiti na službenim stranicama CIES-a.