U talijanskom Lignanu

Veliki uspjesi i brojne medalje hrvatskih reprezentativaca na svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah

14.06.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Prvi dan hrvatska reprezentacija osvojila je jedno zlato i jedno srebro u dinamici bez peraja, da bi drugog dana natjecanja osvojili još jedno zlato i jednu brončanu medalju u statici

U talijanskom Lignanu 11. lipnja 2018. godine započelo je Svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah, a Hrvatska reprezentacija već se može pohvaliti s dva velika uspjeha. Zlatom Mirele Kardašević u disciplini dinamike bez peraja koja je preronila izvrsnih 170 metara i srebrom Davida Čustića u istoj disciplini koji je preronio odličnih 204 metra.

Goran Čolak je bio zlatni u statici s rezultatom od 9 minuta i 3 sekunde dok je Budimir Šobat osvojio brončanu medalju s rezultatom od 8 minuta i 17 sekundi. Veliki je ovo uspjeh hrvatskog ronjenja s obzirom na iznimno jaku konkurenciju i činjenicu da je ronjenje na dah u mnogim zemljama iznimno popularan sport s velikim ulaganjima.

Hrvatska reprezentacija pokazala je da pripada samom vrhu svjetskog ronjenja na dah, a u danima koji slijede najavili su još vrhunskih rezultata u disciplinama dinamika sa bifin perajama i dinamika s monoperajom. Upravo njihova svestranost, kvalitetan rad i odlični rezultati koje postiže posljednjih godinu dana, dokaz su njihove ustrajnosti, ali i najbolji pokazatelj da se napornim radom, odricanjem i vjerom u sebe mogu postići odlični rezultati.

Ostatak reprezentacije je isto napravio odlične rezultate. Vanji Peleš je za 2 metra pobjegla brončana medalja i s rezultatom od 200 metara u DNF-u je bio 4. Enes Čerimagić je sa 177 metra bio sedmi, a vrlo solidan zaron su ostvarili i Goran Čolak koji zbog ozljede nije mogao dati svoj maksimum, a vrlo zapažene rezultate ostvarili su i Boris Milošić i Lidija Lijić koji su također napravili odlične rezultate. Vitomir Maričić je izronio svjetski rekord, ali je doživio «blackout» na izlazu zbog čega je njegov rezultat diskvalificiran.

Ronjenje na dah jedan je od najizazovnijih i najtežih sportova, u kojem natjecatelji često prelaze granice svojih mogućnosti, a s ciljem i željom ostvarivanja vrhunskih rezultata. Discipline u kojima se vaš uspjeh mjeri u metrima, ponekad i u centimetrima i u kojima ovisite isključivo o psihičkoj i fizičkoj pripremi od svakog natjecatelja traže i izvlače maksimum.