BLOKADA FIBE UKINUTA

Velika pobjeda Ace Petrovića i Cibone; dogovor je postignut!

02.09.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Kao što je i najavljeno, trakavica oko blokade Fibe te duga Cibone prema četvorici košarkaša došla je kraju

Sportski direktor Cibone Aco Petrović nakon dugih i mučnih pregovora uspio je postići dogovor s vjerovnicima zbog kojih je klub iz Savske bio pod blokadom Fibe te nije mogao dovoditi pojačanja.

Podsjetimo, riječ je o četvorici bivših košarkaša Cibone, Marku Tomasu, Damiru Markoti, Gordanu Giričeku i Goranu Vrbancu, kojima je ostala dužna.

Dodajmo kako je zbog financijskih problema klub nakon osvajanja ABA lige ostao bez nadarenog Darija Šarića te je nakon toga odustao od nastupa u Euroligi.

'Prva točka vas najviše zanima. Bilo je naporno i direktor Domagoj Čavlović i ja smo se često nalazili te bili u vremenskom škripcu. Kada se činilo da je sve otišlo k vragu, omogućili smo Ciboni da krene u novi početak', kazao je Aco dodavši:

Od kuda 15 mil kuna?

'Jedan dio je dao Grad Zagreb, drugi dio je pokriven odštetom koju je za prelazak Darija Šarića uplatio Anadolu Efes, a ostatak su pokrila dva prijatelja kluba koji su dugo vezani za Cibonu no željeli su ostati anonimni', kazao je Petrović.

'Nakon dugo vremena neću biti jedina točka dnevnog reda. Kapetan Rozić i Danijel Lutz su ovdje i mogu reći da klub napokon može funkcionirati. U proteklih deset dana deblokiran nam je račun, plaćeni su dugovi, deblokirani smo u Fibi i plaćen je dug četvorici igrača. Živi smo i želimo participirati na kvalitetnom nivou te imamo priliku da u organizacijskom i na sve ostale načine budemo klub kakav želimo.'

Kada su dugovi u pitanju, Aco je dodao:

'Većina dugova iz prošle sezone je riješena. U proteklih 10 dana uplatili smo oko dva milijuna eura, a novac je otišao na adrese na koje je trebalo i zadovoljni smo. Uspjeli smo pomiriti ono što je izgledalo nepomirljivo. Cibona punim plućima može krenuti naprijed.'

Petrović je u prijašnjim medijskim istupima kazao da je klub ponudio četvorici igrača 50 posto dugovanja odmah te 25 posto naknadno (na raspolaganju su četiri milijuna kuna), ali je isto tako naglasio da sva četvorica moraju pristati na nagodbu ili će biti pokrenut predstečaj.

Otkrio je Aco i priču vezanu uz ABA ligu:


'Najveći problem je bio pritisak ABA lige oko 20. kolovoza, ali nismo s time izlazili u javnost. Naime nakon sastanka u Ljubljani obaviješteni smo da će nas, ako ne riješimo probleme, izbaciti iz ABA lige. Tada smo odlučili da ćemo napraviti sve na vrijeme.'

Objasnio je Petrović da sada slijedi formiranje novog Upravnog odbora s pet članova, a najavio je i da će uskoro imenovati novog predsjednika kluba. Kompletan dug i ime novog predsjednika javnost će saznati 1. listopada.

Kada je seniorska momčad u pitanju, Aco je objavio da su već dogovorena četiri igrača:

'Očekujemo četiri potpisa ugovora tijekom dana, a to su Jure Lalić, Boris Barać, Ivan Siriščević i, najveće iznenađenje, Jarrel Blessingame, igrač koji će opet igrati za Cibonu. Potpisali smo ugovor i s Mikulićem, a on će biti treći playmaker. Kus, Rozić i ostali totemi, tj. veterani su tu. Zahvaljujem im jer toliko toga su prošli i sad im želimo osigurati da se više ne moraju brinuti o stvarima koje nisu vezane za parket', kazao je Aco.

'Nećemo se boriti za titulu, ali da nećemo niti biti otraga. Preživjet ćemo nekako... Sviđa mi se ovo što vidim na terenu', završio je Aco.

Kapetan kluba Marin Rozić bio je iznimno zadovoljan time što su plaćeni dugovi i što je skinuta blokada:

'Drago mi je da smo zajedno na početku još jedne sezone. Nadam se da kreće novo razdoblje Cibone… Jako sam sretan što ćemo igrati u ABA ligi i, koliko čujem, imat ćemo interesantnu ekipu. Treniramo i pripremamo se te vjerujem da ćemo biti pristojna ekipa. O ciljevima je rano i nezahvalno govoriti. Nadam se i držim Acu za riječ da će mjesečna davanja biti onakva kakva bi trebala biti. Koliko vidim, sve ide u pravom smjeru i da će se trošiti koliko se ima', kazao je Rozić.

Posebno je sretan bio Petrović što je na čelo omladinskog pogona Cibone postavljen Danijel Lutz, trener koji je sa seniorima Cibone prije dvije godine osvojio prvenstvo i kup.

'Cibona se mora okrenuti proizvodnji mladih igrača i vrijedilo je da dovedemo trenera koji zna s mladim igračima. Dolazak Lutza me raduje kao da smo potpisali NBA igrača. U razgovoru s roditeljima shvatio sam da su izgubili povjerenje u trenere i zato sam sretan.'

'Aco je rekao da me klub priveo, što nije bilo teško u trenutku kad se spojila varijanta oko svježeg starta, tj. nove Cibone i moje enormne ljubavi prema košarci. Veselim se prilici da pomognem klubu i mladim igračima koji posjeduju velik potencijal', kazao je Lutz.