nova saznanja

Velika istraga pokazala tko je zapravo kriv za smrt Diega Maradone; procurili detalji koji otkrivaju da je legendarni Argentinac umirao u mukama

01.05.2021 u 13:16

Bionic
Reading

Diego Maradona bio je pogrešno liječen, a novi detalji upućuju da su upravo oni zaduženi za njegovo zdravlje krivi za njegovu smrt

Diego Maradona je u studenom prošle godine preminuo i u očaj bacio nogometni svijet, a posebno njegove Argentince koji ga gledaju kao boga. Službeni uzrok njegove smrti bio je srčani udar, ali nakon što je preminuo je pokrenuta i istraga o okolnostima koje su do toga dovele.

Maradona je preminuo zbog greške i nemara liječnika. Stručno liječničko vijeće je u petak donijelo zaključak kako je Maradona pimio neadekvatnu liječničku skrb, bio je prepušten samome sebi i umro nakon duge agonije. Dokument od 70 stranica pokazuje da je Maradona počeo umirati najmanje 12 sati prije trenutka kada je pronađen mrtav u vlastitom krevetu u dobi od 60 godina.

Legendarni Argentinac je umro nekoliko tjedana nakon što je podvrgnut operaciji mozga zbog krvnog ugruška. Argentinski javni tužitelj sazvao je vijeće od 20 stručnjaka koji su za zadatak imali utvrditi uzrok smrti i eventualni nemar pri liječanju. Pod istragom su se našli Maradonin neurokirurg Leopoldo Luque, psihijatrica Augustina Cosachov i psiholog Carlos Diaz, te dvije medicinske sestre, koordinator za njegu i medicinski koordinator.

Nalazi stručne komisije im ne idu u prilog, a budu li proglašeni krivima prijeti im i do 15 godina zatvora, ali i gnjev cijele Argentine koja im već sada nije naklonjena. Vijeće je istraživalo sve okolnosti i našlo niz propusta. Primjerice, Maradona je operiran četiri dana nakon 60. rođendana u klubu Gimnasia y Esgrima u kojem je trenirao.

Maradona je bio lošeg zdravlja i imao je problema s govorom. U trenutku smrti je imao poremećen rad jetre, bubrega i kardiovaskularnog sustva. Vijeće koje je radilo istragu je zaključilo da bi imao puno veće izglede da preživi da je adekvatno liječen u primjerenoj medicinskoj ustanovi. Ovako je umro u unajmljenoj kući u elitnoj četvrti Buenos Airesa gdje je bio na kućnoj njezi.

Vijeće je zaključilo i kako Maradona nije u potpunosti mogao koristiti svoje mentalne sposobnosti i da mu nije trebalo prepustiti odluku o tome gdje če se i kako liječiti. Osim toga, u samom liječenju je bilo puno nedostataka i nepravilnosti, a medicinski tim koji je sada pod istragom je njegovo preživljavanje prepustio sudbini.