liga nacija

Veličanstvena pobjeda Hrvatske; Tin Jedvaj srušio Španjolce u sudačkoj nadoknadi

15.11.2018 u 22:57

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ostala je u igri za plasman na završni turnir Lige nacija nakon što je na stadionu Maksimir pred 32.500 gledatelja pobijedila Španjolsku sa 3:2, a pobjednički pogodak zabio je Tin Jedvaj u drugoj minuti sudačke nadoknade...

Golove za Hrvatsku zabili su Andrej Kramarić (54) i Tin Jedvaj (69, 90+2), dok su strijelci za goste bili Dani Ceballos (56) i Sergio Ramos (78-11m).

Hrvatska nakon tri odigrane utakmice ima četiri boda i ostala je u igri za prvo mjesto. Četiri boda imaju i Englezi, dok je Španjolska na vrhu sa šest bodova.

Hrvatskoj sada predstoji gostovanje na Wembleyju u nedjelju protiv Engleske gdje će tražiti pobjedu koja bi nas odvela na 'Final four', dok bi remi s postignutim golom osigurao da i iduće godine igramo u elitnom razredu. Pobjeda za 'jedinicu' treba i Englezima pa možemo očekivati pravi spektakl.

Hrvatska u prva dva nastupa nije uspjela zabiti niti jedna pogodak osvojivši samo jedan bod na praznoj Rujevici protiv Engleske. Ali, je na užarenom Maksimiru u nevjerojatnoj završnici uspjela je srušiti moćnu 'furiju' i barem malo uzvratili Španjolcima za poraz u Elcheu (0:6).

Utakmica je započela oštrim prekršajem Ceballosa na Lovrenu već u 4. minuti utakmice. Veznjak Real Madrida mogao je dobiti i crveni karton, no bjeloruski sudac nije mu pokazao niti žuti karton. Dvije minute kasnije Hrvatska je imala veliku priliku. Perišić se probio po lijevoj strani i pucao u bliži kut, ali je pogodio vratnicu. Perišić je ponovo zaprijetio i u 17. minuti, ali je njegov udarac završio u bloku. U 28. minuti Rebić je 'ukrao' jednu loptu i probio se po desnoj strani, ali umjesto udarca uputio je povratnu loptu koju su Španjolci počistili.

  • +37
Hrvatska - Španjolska, Liga nacija, nogomet, 15.11.2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U završnici prvog dijela Španjolska je preuzela incijativu i 'sakrila loptu', a najbolju priliku 'furija' je imala u 45. minuti kada je Isco pucao s ruba kaznenog prostora, a Kalinić obranio.

Hrvatska je povela u 54. minuti nakon velike pogreške španjolske obrane. Sergi Roberto je poklonio loptu Perišiću koji je glavom presjekao dodavanje i asistirao Kramariću koji je izbio sam pred De Geu i zabio za vodstvo. Nažalost, svega dvije minute kasnije 'furija' je izjednačila. Gosti su u potpunosti izigrali obranu 'Vatrenih', a pogodak je iz neposredne blizine zabio Ceballos. U 60. minuti Rakitić je sjajno ušao u kazneni prostor, ali je pucao pored vrata. 

U 62. minuti gosti su mogli do vodstva, Aspas je pucao iz velike blizine, ali srećom uzdrmao je vratnicu. U 69. minuti svjetski doprvaci su ponovo poveli. Modrić je sjajno ubacio na drugu vratnicu gdje je Jedvaj svojim prvijencom zatresao španjolsku mrežu. U 72. minuti Rebić je sve mogao riješiti, jurnuo je s centra sam prema španjolskim vratima, ali je De Gea obranio njegov udarac. Nažalost, kazna je stigla četiri minute kasnije. Španjolska je dobila jedanaesterac nakon što je Vrsaljko igrao rukom, a kapetan Ramos je bio siguran.

Kada se već činilo kako će utakmica završiti bez pobjednik, Jedvaj je zabio za 3:2 izazvavši erupciju oduševljenja na stadionu Maksimir. Brekalo je sjajno prošao šesnaestercem, izveo lažnjak i opalio po golu, De Gea je taj udarac obranio, a na odbijanac je naletio Jedvaj i pogodio za 3:2.

Utakmica je igrana pred rasprodanim tribinama stadiona Maksimir, bilo je 32.500 gledatelja, a stadion je bio rasprodan prvi put nakon 2013. godine.

Zadnji put je maksimirski stadion bio rasprodan na utakmici sa Srbijom 22. ožujka 2013. kada je utakmicu pratilo 35.722 gledatelja. Na tribinama među navijačima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je utakmicu gledala u društvu brata i nećaka Francuza Jeana-Michelaa Nicoliera, hrvatskog branitelja koji je nestao na Ovčari, a njegovi posmrtni ostatci još uvijek nisu pronađeni.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:2

ZAGREB. Stadion Maksimir 32.500 gledatelja; Sudac: Aleksej Kulbakov (Bjelorusija);

Strijelci: 1:0 Kramarić (54), 1:1 Cebalos (56), 2:1 Jedvaj (69), 2:2 Ramos (78-11m), 3:2 Jedvaj (90+2)

Žuti kartoni: Rebić, Perišić / Busquets, Ceballos

HRVATSKA: Kalinić: Vrsaljko, Lovren, Vida, Jedvaj - Rakitić (od 67. Vlašić), Brozović - Rebić (od 72. Brekalo), Modrić, Perišić - Kramarić (od 89. Pjaca). Izbornik: Zlatko Dalić

ŠPANJOLSKA: De Gea - Sergi Roberto, Ramos, Martinez, Jordi Alba - Saul Niguez (od 72. Suso), Busquets, Ceballos - Rodrigo (od 61. Asensio), Aspas (od 65. Morata), Isco. Izbornik: Luis Enrique

UEFA Liga nacija A

Skupina B

Belgija-Island2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Belgija33009
2.Švicarska32016
3.Island40040

Sljedeće utakmice

18.11.Švicarska-Belgija

Skupina D

Hrvatska-Španjolska3:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Španjolska42026
2.Engleska31114
3.Hrvatska31114

Sljedeće utakmice

18.11.Engleska-Hrvatska