NOVA SRAMOTA NBA

Veću nepravdu od ove doživio je samo Dražen Petrović!

29.01.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Nakon što je NBA i službeno objavila popis igrača koji će 14. veljače zaigrati na tradicionalnoj All-Star utakmici Istoka i Zapada u Air Canada Centeru u Torontu, ljubitelji košarke u Europi prisjetili su se 1993. i velike nepravde prema legendarnom Hrvatu Draženu Petroviću

Naime, bez obzira na to što u NBA-u ove sezone igra 100 stranih košarkaša, trenerima i navijačima u SAD-u to baš ništa ne znači. Naime, ovogodišnji NBA All-Star specifičan je jer na rosterima Istoka i Zapada nema nijednog stranog košarkaša!

Podsjetimo, Dražen Petrović u sezoni 1992/93. igrao je svoju najbolju sezonu u NBA, a u vrijeme odabira pričuvnih sedam igrača Istoka imao je prosjek od 23 koša, uz dodatak kako je samo Michael Jordan od bekova bio bolji od njega. Međutim, to nije bilo dovoljno da postane prvi Europljanin u povijesti s nastupom na All-Staru. Tada 28-godišnjeg Dražena to je toliko pogodilo da je odbio nastupiti u natjecanju u šutiranju trica, a poznato je i kako je već tada bio blizu odluke da se vrati igrati u Europu (Panathinaikos).

'Samo je Michael Jordan bolji od mene i samo njemu ću to priznati. Svi ostali? Pogledajte statistiku, to valjda nešto znači, kad ne znači činjenica da sam deveti strijelac lige. Imam najbolji postotak od vanjskih igrača (51,6), daleko najbolje trice 58-117, skoro 50 posto. Joe Dumars, primjerice, ima šut 46,5, trice tek 46-120. On je unutra. I ne samo Dumars. Lani je u momčadi Istoka bilo šest vanjskih igrača (Adams, Price, Thomas, Jordan, Dumars i Lewis), ove samo četiri. Na Zapadu pet. I od tih pet imam bolju statistiku. Sramota', kazao je tada Dražen o čemu opširno piše u knjizi 'Dražen – godina zmaja' autora Marjana Crnogaja.

Nepravda je djelomično ispravljena nakon što je Dražen uvršten na kraju sezone u 'Najbolju treću petorku NBA' tj. među ukupno 15 najboljih košarkaša svijeta. To je bio dokaz da su treneri uoči All-Stara jako pogriješili što su ga preskočili.

Iako je od te 1993. prošlo već 23 godine, razmišljanje američkih trenera, novinara i navijača očito se nije promijenilo pa tako s vremena na vrijeme nekoliko europskih košarkaša, slično kao i Dražen, osjeti veliku nepravdu.

Pau Gasol, 35-godišnji centar Chicago Bullsa koji još igra sjajno (prosjek 17 koševa, 11 skokova i dvije blokade!) posebna je priča. Za svega 360 glasova (tri stotine i šezdeset!) u posljednji tren se umjesto njega u startnu petorku Istoka ugurao Carmelo Anthony (New York Knicks). I kada se očekivalo kako bi Gasol mogao dobiti dovoljno glasova trenera, uslijedio je novi šok. Slično kao i Dražen Petrović 1993., treneri svih 30 momčadi NBA glasove su dali američkim košarkašima.

Tako će prvi NBA All-Star vikend održan izvan SAD-a ljubiteljima košarke u Europi ostati u ružnoj uspomeni. Ako nije bilo mjesta barem za jednog igrača iz Europe (braća Gasol, Nowitzki, Parker, Rubio…) na svakom rosteru, postavlja se pitanje ima li ovaj spektakl smisla.

ISTOK

Petorka
Dwyane WadeMiami Heat
Kyle LowryToronto Raptors
LeBron JamesCleveland Cavaliers
Paul GeorgeIndiana Pacers
Carmelo AnthonyNew York Knicks
Klupa
John WallWashington Wizards
Jimmy ButlerChicago Bulls
Paul MillsapAtlanta Hawks
Andre DrummondDetroit Pistons
Chris BoshMiami Heat
DeMar DeRozanToronto Raptors
Isaiah ThomasBoston Celtics
Trener: Tyronn Lue (Cleveland Cavaliers)

ZAPAD

Petorka
Stephen CurryGolden State Warriors
Russell WestbrookOklahoma City Thunder
Kobe BryantLos Angeles Lakers
Kevin DurantOklahoma City Thunder
Kawhi LeonardSan Antonio Spurs
Klupa
Chris PaulLos Angeles Clippers
James HardenHouston Rockets
Draymond GreenGolden State Warriors
DeMarcus CousinsSacramento Kings
Anthony DavisNew Orleans Pelicans
Klay ThompsonGolden State Warriors
LaMarcus AldridgeSan Antonio Spurs
Trener: Gregg Popovich (San Antonio Spurs)