JASAN STAV

Vapaj trofejnog hrvatskog izbornika: Nikad se to nije dogodilo i naravno da nije normalno, nije dobro ni za zdravlje sportaša!

16.04.2022 u 11:30

Bionic
Reading

Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, govorio je o napornom ljetu koje čeka njegove izabranike

'Barakude' ovog ljeta čeka Svjetsko prvenstvo, a potom Europsko, kojemu je i domaćin. Izbornik Ivica Tucak svjestan je da se od Hrvatske ovog ljeta očekuju medalje.

U razgovoru za Sportklub pričao je o suparnicima na SP-u i očekivanjima. Krenuo je od Svjetskog prvenstva u Mađarskoj (18. lipnja – 3. srpnja) na kojemu će Hrvatska igrati u skupini B u Debrecenu s aktualnim osvajačem olimpijske bronce Grčkom te Njemačkom i Japanom.

'Naravno da smo mi reprezentacija koja stremi najvećim rezultatima i u tom smislu grupa je samo prvi korak prema onome što je puno važnije, a to su eliminacijske utakmice. O Grčkoj ne treba puno govoriti, jaka reprezentacija koja je sve bolja. O ostalim suparnicima za sada nemam puno informacija, pogotovo ne o Japanu koji nakon Olimpijskih igara nije odigrao ni jednu službenu utakmicu. Njih i Nijemce najbolje ćemo upoznati u međusobnom dvoboju budući da mi otvaramo protiv Grka.'

Na čak sedam uzastopnih svjetskih prvenstava Hrvatska je osvajala medalju, počevši od zlata u Melbourneu 2007. Još je 2017. u Mađarskoj bila zlatna, a ima još srebro i četiri bronce. Želja je, naravno, nastaviti niz medalja i ovog ljeta.

'To je nevjerojatan niz. Mislim da ga ni jedna druga reprezentacija nema. Naša je želja uzeti i osmu, devetu… A da je lako, nije.'

Jesu li favoriti uvijek isti ili se može ubaciti netko iz drugog plana?

'U svakom sportu, pa tako i u vaterpolu, postoji krug favorita koji se sami nameću po tradiciji i rezultatima. Vaterpolo je u zadnjih 6-7 godina doživio globalnu ekspanziju i više ne možemo reći da su tu samo Hrvatska, Mađarska, Srbija i Italija. Imate i Grčku, Crnu Goru, Španjolsku.'

Ljeto će kulminirati Europskim prvenstvom u Splitu od 27. kolovoza do 10. rujna. Ždrijeb se održava 23. travnja na Peristilu, no Tucak o tom velikom događaju još ne želi razmišljati.

'Nemam nekih posebnih želja za ždrijeb. Vjerujte mi, moj je sav fokus trenutno samo na Svjetskom prvenstvu. Europskom ćemo se okrenuti kada Svjetsko završi', jasno poručuje Tucak.

Izuzev Svjetskog i Europskog prvenstva, Hrvatsku ovog ljeta vjerojatno čeka i završnica Svjetske lige u Podgorici krajem srpnja. Pakleno ljeto čeka naše vaterpoliste.

'Nikad se to nije dogodilo i naravno da nije normalno. Ali, tako je, kako je. Nema smisla 'plakati'. Svjetsko prvenstvo trebalo je biti održano lani i odlučili su u isto ljeto staviti oba velika natjecanja. Ne možemo na to utjecati, već se moramo adaptirati. Nije to ni sretno ni spretno rješenje, a nije dobro ni za zdravlje sportaša. Svjetska liga mi iskreno nije u prvom planu. Ako se plasiramo na završnicu, vidjet ćemo u kakvom ćemo sastavu na njoj igrati.'

Kojim bi rezultatom izbornik bio zadovoljan na kraju ljeta kad se podvuče crta?

'Uvijek težimo medaljama.'