SVE JE BILO UZALUD

Vapaj: Svjetski naslov u nogometu nije promijenio ništa nabolje u našoj zemlji

28.02.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Nogometašica Aitana Bonmati tvrdi da trijumf Španjolske na Svjetskom prvenstvu 2023. nije pridonio jačanju ženskog nogometa u njezinoj zemlji

Bonmati je 2023. osvojila sve, jer je osigurala trostruku titulu s Barcelonom prije nego što je sa španjolskom reprezentacijom osvojila Svjetsko prvenstvo za žene. Također je dobitnica Zlatne lopte i nagrade za najbolju FIFA-inu igračicu za prošlu godinu.

No zvijezda Barcelone smatra da trijumf na SP-u nije poboljšao stanje ženskog nogometa u Španjolskoj dok je povlačila usporedbe s pobjedom Engleske na Euru 2022., koja je imala ogroman utjecaj na domaći nogomet u toj zemlji.

'Nažalost, ne mogu reći da se puno promijenilo. Imamo primjer Engleza - kada su osvojili Eura, vidjeli smo veliku promjenu nakon uspjeha na nacionalnoj razini. Bilo je popratnih učinaka. Ulaganje u domaću ligu, puni stadioni kad igra Engleska. Ne mogu reći da je isto ovdje u Španjolskoj. Ima još toliko toga za napraviti ovdje i osjećam se kao da je Svjetsko prvenstvo bilo uzalud', rekla je u intervjuu za L'Equipe.

'Sve počinje tako da stvari radimo dobro, da pravilno promoviramo utakmice, da ih želimo organizirati na adekvatnim stadionima, da ne mijenjamo teren tjedan dana prije utakmice - jer to čini sve kompliciranijim za navijače. Promocija lige također u državi nije na razini koju zaslužujemo.'

Kako bi dodatno potkrijepila tvrdnju, veznjakinja je navela primjer promjene mjesta odigravanja nadolazećeg finala Lige nacija za žene između Španjolske i Francuske u posljednjem trenutku iz Cadiza u Cartuju.

'Trebali smo igrati u Cádizu i na kraju smo promijenili mjesto da igramo u Cartuji u Sevilli. To se ne bi dogodilo muškoj momčadi za finale Lige nacija', izjavila je Bonmati.