Liga nacija logo sponzori

U BORBU ZA ZLATO

Izbornik Dalić otkrio što će reći igračima uoči finala i kako će ih motivirati

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju od 20.45 sati na Feijenoordovom stadionu lovi prvo zlato na velikim natjecanjima. Za njega će u finalnom srazu Lige nacija snage odmjeriti protiv Španjolske. A kako do pobjede, najbolje zna izbornik Zlatko Dalić

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom još je jedna velika, povijesna utakmica. Nećemo reći da ima težinu kao neka na svjetskom prvenstvu ili Euru, ali i osvajanje Lige nacija izuzetan je pothvat. Tim prije što su na završnom turniru, sudjelovale sve same nogometne velesile.

A Hrvatska definitivno spada u tu kategoriju. Jer s dolaskom Zlatka Dalića na izborničku klupu, Hrvatska je osvojila svjetsko srebro 2018. godine, potom i svjetsku broncu 2022. godine, ali i igrala osminu finala na Euru 2021. godine.

I zato se svi nadaju, da će nakon srebra i bronce, napokon stići zlato. Vjeruje u to i izbornik Dalić.

Malo o stanju u momčadima.

'To je bio uobičajeni trening, zbog napora. Svi su zdravi, svi su dobro. Na sve računamo u finalu. Napravit ćemo analizu protivnika. Finale će biti prava i dobra utakmica. Dat ćemo maksimum, ali vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno za naslov', odgovorio je izbornik Dalić.

Jeste li spremni za novu utakmicu preko 90 minuta, odnosno eventualne jedanaesterce?

'Iza nas je teška utakmica, 120 minuta borbe, ali pokazali smo da imamo snage. Pokušat ćemo riješiti u 90 minuta, ali dođe li i taj produžetak imamo igrače na klupi koji mogu donijeti pobjedu. To dokazuje našu mentalnu snagu i karakter'.

Kakav je značaj ovog natjecanja?

'Vi znate kakvo je bilo moje mišljenje. Ali sada se sve promijenilo, ima značaj i rezultatsku vrijednost. Već ulazak među četiri je bio uspjeh, ali želimo još taj korak. A kada reprezentacije dođu s najboljima, dokazuje da svima ovo natjecanje znači'.

Malo o Španjolskoj?

'Pratili smo zadnjih četiri utakmice, isti stil, uvijek se teži igranju, odigravanju pasa, znamo što nas očekuje. Imamo iskustvo i iz Kopenhagena. Ima izvrsne pojedince, koji žele napraviti višak, sve smo prošli, sve smo vidjeli. Ukoliko budemo na nivou kao protiv Nizozemske, vjerujem da se možemo suprotstaviti jakoj Španjolskoj'.

Čim se preko Uefe u prodaju puste ulaznice, sve planu u kratkom vremenu, Hrvati sve pokupuju?

'To znači da ova reprezentacija vrijedi u svakom smislu. I da im znači. A ako dovedeš 25.000 navijača u Rotterdam znači da vrijediš'.

Pogled na proteklih šest mjeseci, od SP-a u Katru?

'Imali smo sjajno svjetsko prvenstvo u Katru. Igrali smo dobro, imali smo rezultat. Kroz šest mjeseci smo se malo izmiksali. Fali nam Joško Gvardiol. A ova reprezentacija zadnjih pet godina ima kontinuitet i postala je velesila. Igrači su sjajni i u Europi i u HNL-u. A to sve znači da je i HNL sve bolji'.

Dojam je da je Hrvatska favorit u ovom finalu?

'Izgledi su 50:50. Ovo je nešto novo, to nije polufinale. Postavit ćemo se drugačije. Nitko nije favorit. Reći ću igračima da uživaju u finalu, u igri'.

Luka Modrić?

'Luka radi svaki trening kao i ostali. Ali i kao Perišić, Vida, Brozović... Svakom treningu pristupa ozbiljno. Bila bi kruna i Luke i svih nas da uzmemo to zlato. To trebamo napraviti i za Luku, Ivana, mene, navijače.. za sve nas'.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal