SVE NA KOCKI

Utakmicom u Beogradu, izgubiti može samo Hrvatska!

06.09.2013 u 10:30

  • +13

Hrvatska - Srbija 2:0

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Bionic
Reading

Još danima prije kvalifikacijske utakmice ponavljalo se isto pitanje – hoće li veći pritisak biti na Srbiji ili na Hrvatskoj? Kada se stvari sagledaju analitički, odgovor je dosta očigledan

Kada smo na našem community portalu Tribina.hr pitali na kome će biti veći pritisak tijekom kvalifikacijske utakmice u Beogradu, odgovor je vrlo dobro obrazložio korisnik Vjeran, promatrajući tri odlučujuća momenta: kvalitetu, psihologiju i sam sportski element.

'Kvalitativno gledano, Hrvatska je doista bolja od Srbije. Dosadno je ponavljati, ali moram konstatirati kako je Hrvatska trenutno osma, a Srbija 41. na FIFA-inoj ljestvici. Pogledamo li rezultat od 2:0 iz prve utakmice, on samo potvrđuje tvrdnju iz prve rečenice ovog odlomka.

A opet, kad se sjetim te utakmice u Maksimiru, mrak mi pada na oči! Jer tada je Srbija pobijedila samu sebe. Mi tu nismo bili 'ni krivi ni dužni'. Računati na novo čašćenje bilo bi neozbiljno. U iščekivanju ove utakmice ne pomažu mi ni sjećanja na Škote i Lihtenštajn. Lijepo je znati da su izbornici Hrvatske i Srbije zakopali ratne sjekire. Ali meni osobno nije lijepo znati tko je izbornik Hrvatske. Nastupi 'vatrenih' jednostavno mi ne daju argumente koje bih mogao iznijeti u njegovu obranu. Do Škota, moj je dojam bio kako nas kroz kvalifikacije nije vodio Igor Štimac nego Fortuna (i pri tom ne mislim na sportsku kladionicu). Nažalost, na utakmicu protiv Škota zaboravila je doći.

Koliko su se Srbi posložili u odnosu na zagrebačku utakmicu, teško je reći, ali je također teško zamisliti scenarij u kojem su gori nego onda.

Rezime kvalitete - izgubiti može samo Hrvatska.

Razina snage hrvatskih reprezentativaca


Psihološki gledano, mi nosimo pritisak 'ovu utakmicu jednostavno moramo dobiti'. Iako teorija još uvijek nije digla ruke od njih, svima je jasno da Srbe na SP još samo spomenuta i može odvesti. Praktično, za Srbiju je SP u Brazilu prošlo svršeno vrijeme. Dakle, oni ne nose na sebi apsolutno nikakav pritisak. Cijelu im priču dodatno olakšava navodno slab interes za ulaznice u Beogradu jer će moći odigrati opuštenu utakmicu bez bojazni da će im 50 i kusur tisuća izbezumljenih pogleda i neartikuliranih urlika prokreativno prebrajati svaki list na rodoslovnom stablu u slučaju neke pogreške. A ma kakva atmosfera na stadionu bila, naše igrače zasigurno neće zasipati laticama cvijeća.

Rezime psihologije - izgubiti može samo Hrvatska

Sportski gledano, u svakoj bi utakmici cilj objema ekipama morala biti pobjeda. Oni pravi sportaši ionako od sebe uvijek daju maksimum. Stoga iz ove perspektive gledano uopće nije važno kome i što ova utakmica znači ili ne znači. Iz ove, sportske perspektive, nadmetanje bi moralo proći u maksimalnoj borbi, ali i uz poštenu igru. Možemo li doista očekivati korektnost svih sudionika te utakmice? Prema izjavama - da. Ali tko još vjeruje izjavama?

Sportski rezime - izgubiti može sport i nogomet.'

Ako želite pročitati sva mišljenja o utakmici Srbije i Hrvatske, učinite to OVDJE, na našem portalu Tribina.hr.

284426,284399,284454,284450