hrvatski telekom prva liga

Utakmica odluke; u Vinkovcima će se voditi bespoštedna borba za goli prvoligaški život

05.05.2018 u 12:26

Bionic
Reading

U današnjem programu 33. kola Hrvatski Telekom Prve lige prvo će u Zaprešiću snage odmjeriti Inter i Osijek (Arenasport 1, 17 sati), a potom nas u Vinkovcima očekuje derbi začelja. Cibalija i Istra (Arenasport 3, 19 sati) u izravnom će dvoboju odlučiti tko ispada, a tko ide u dodatne kvalifikacije

U Interu svi mogu biti vrlo zadovoljni posljednjom godinom budući da je klub zadržao financijsku stabilnost prodajama važnih igrača, a to nije utjecalo na igre i rezultate Toplakove momčadi. Momčad iz Zaprešića izbjegla je borbu za ostanak u ligi, no ipak nije dovoljno snažna da bi se upustila u borbu za europske pozicije s četiri financijski neusporedivo snažnija suparnika u ligi. Bez obzira na manjak rezultatskog motiva, Inter posljednjih tjedana bilježi vrlo dobre rezultate pa je nakon podjela bodova sa Slavenom i Rudešom u posljednjem kolu savladao Istru u Puli.

Gostovanje u Puli prokomentirao je jedan od Interovih heroja Vlatko Blažević.

'Igračima Istre teško je pao poraz jer ih je gurnuo na rub ispadanja, no mi gledamo sebe. Osobno, drago mi je što sam u posljednja dva kola postigao tri pogotka koji su pomogli momčadi, te koji su meni mnogo značili za samopouzdanje. Držimo peto mjesto i vjerujem da ćemo ga obraniti', kazao je Blažević te najavio današnju utakmicu s Osijekom:

'Osječani imaju dobru momčad, ali ponekad i ne baš takve rezultate. Jesenas smo ih pobijedili u Zaprešiću uz odličnu igru i ta nam utakmica treba biti primjer. Pokušati ćemo nešto slično ponoviti, a napominjem i kako smo u ožujku u Osijeku bili dobri i osvojili bod. Izgleda da nam Osijek prilično odgovara.'

Osijek je ove sezone definitivno pokazao da se može nositi s Dinamom, Rijekom i Hajdukom, no Zekićeva momčad zaostala je za rivalima na prvenstvenoj tablici zbog loših rezultata u tzv. 'malim utakmicama'. Nakon pobjede nad Dinamom i poraza od Rijeke, momčad Osijeka u prošlom je kolu podbacila doživjevši domaći poraz od Lokomotive. Treneru Zekiću taj je poraz posebno teško pao budući da je navijačka skupina Kohorta slavila svoj rođendan. Nisu igrači Osijeka iskoristili podršku s tribina i odigrali su vrlo lošu utakmicu protiv Lokomotive.

  • +17
Osijek - Lokomotiva, 32. kolo HT Prve lige, 2017/18. Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Zekić u Zaprešiću traži iskupljenje za prošlotjedni poraz.

'Ne znam o kakvom bismo pritisku trebali pričati kad smo ušli u komfornu zonu što se plasmana na tablici tiče. Nikako da uhvatimo kontinuitet i to je ono što me smeta. Zaista mi ni danas nije jasno kako smo u onakvom ambijentu prošle subote u Gradskom vrtu izgledali onako slabo i bezidejno. Imao sam dojam da nam je polovica igrača jedva čekalo da utakmica završi, s tim se nisam još susreo otkako sam ovdje trener. To je svakako i moj problem jer ih nisam uspio probuditi i motivirati u toj situaciji', kaže trener Osijeka Zoran Zekić i nastavlja:

'U subotu će igrati pred 50 ljudi u Zaprešiću, pa bi im možda i to moglo biti novo opterećenje. Glupo je i nedopustivo uopće i pričati o pristupu igrača u profesionalnom nogometu. Inter igra bez grča, ali smo vidjeli kako su otišli kod davljenika Istre, odigrali vrlo ozbiljnu utakmicu i pobijedili. Želim da ove posljednje utakmice odigramo što ozbiljnije i da sezonu završimo ljepše i ugodnije.'

  • +3
HT Prva liga, 30. kolo: Slaven - Inter Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Prilikom najave susreta Zekić je rekao da će u završnim utakmicama sezone priliku dobiti neke od mladih nada Osijeka, te igrači koji nisu dobivali previše prilika do sada. Jedan od razloga za to su i izostanci budući da susret u Zaprešiću zbog suspenzije mora propustiti stoper Milović, dok problema s ozljedama imaju ofenzivci Lopa, Boban i Ejupi, te defanzivac Šorša. Dodatan problem Zekiću predstavlja činjenica da su se Barišić i Grezda tek priključili treninzima nakon oporavka od ozljeda, te još nisu spremni za svih 90 minuta utakmice.

Puno važniju utakmicu u Vinkovcima će od 19 sati igrati Cibalija i Istra. Ovdje se doslovno radi o borbi za goli prvoligaški život, biti ili ne biti. Kalkulacija nema, obje momčadi moraju ići na pobjedu. No, Cibalija je nanizala četiri poraza, a Istra ima šest poraza i remi u nizu...

Borba za ostanak u najjačem rangu hrvatskog nogometa iznimno je uzbudljiva, a da se nikoga unaprijed ne smije otpisati demonstrirala je prošlotjedna utakmica između davljenika Rudeša i Cibalije. Rudeš je rano poveo golom Fazlija i čuvao je prednost do same završnice prvog poluvremena kada su gosti izjednačili golom Galića. U posljednjoj minuti regularnog dijela susreta Cibalia je golom Dabra stigla do iznimno vrijednog vodstva, no u sudačkoj nadoknadi domaćin je kreirao nevjerojatan preokret s nova dva gola Fazlija. Rudeš je tom pobjedom stigao do bodovne prednosti nad Istrom i Cibalijom koje sada igraju međusobnu utakmicu vrijednu ostanka u ligi. Moral igrača Cibalije nakon serije od četiri poraza definitivno nije na visokoj razini.

  • +11
Hrvatski Telekom Prva liga, 29. kolo, HNK Cibalia - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Rupnik nije skrivao razočarenje epilogom utakmice s Rudešom.

'Ne sjećam se da sam neku sličnu utakmicu i gledao uživo. Ovako nešto zaista se rijetko događa, a evo i to smo doživjeli. Nadam se samo da su igrači svjesni što su propustili i da protiv Istre igraju posljednju utakmicu u kojoj mogu nešto popraviti. Poslije Istre nema više ispravaka. Vjerujem da imaju još dovoljno stabilnosti za odigrati jednu utakmicu na sve ili ništa', kaže strateg Cibalije.

Derbi začelja najavio je najbolji Cibalijin strijelac Galić.

'Lijepo je biti najbolji strijelac kluba. Prije sam o tome i razmišljao, no sada više ne jer su nam bodovi najvažniji od svega. Uvjeren sam da tako razmišljaju svi moji suigrači i da više nije važno tko će biti strijelac, pa bio to i vratar, samo da osvojimo bodove. Ne mogu vjerovati kako smo izgubili već dobivenu utakmicu protiv Rudeša, za mene je to nešto do sad nedoživljeno u karijeri. Teško je zaboraviti što se dogodilo i vjerujem da će svima nama taj susret ostati duboko urezan u pamćenje, međutim moramo gledati dalje na sljedeće utakmice. Uvjeren sam da smo se dobro pripremili i da ćemo spremni dočekati Istru u utakmici sezone', zaključuje Galić koji je ove sezone u HT Prvoj ligi zabio sedam golova.

Istra u derbi začelja ulazi s bodom više od Cibalije, no s gotovo podjednako lošom formom. Naime, u posljednjih je sedam utakmica Istra osvojila tek jedan bod. U prošlom je kolu Istra ugostila rezultatski rasterećeni Inter i rano je povela golom Rocea. Početkom drugog poluvremena Inter je uspio preokrenuti rezultat u svoju korist, no Matei je brzo vratio rezultatsku izjednačenost. Tražila je Istra u završnici pobjednički gol, no na kraju je dočekala poraz. Sudac je u posljednjoj minuti susreta dosudio jedanaesterac za Inter kojeg je realizirao Andrić, a u sudačkoj nadoknadi pobjedu gostiju potvrdio je gol Blaževića nakon kontranapada. Istrin vratar Iveša i pomoćni trener Basta nisu se mogli pomiriti s epilogom utakmice, no zbog nesportskog ponašanja prema sucima kažnjeni su i do kraja sezone ne mogu biti u zapisniku za utakmice.

  • +27
Istra 1961 - Rijeka, 30. kolo HT Prve lige, 2017/18. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Raić Sudar je najavio ključnu utakmicu sezone.

'Krenuli smo u Vinkovce dan ranije kako bi se bolje aklimatizirali na okruženje uoči bitne utakmice, ali i da malo budemo zajedno kao grupa. Ova je utakmica jako bitna, baš kao i one tri koje ostaju nakon nje. Međutim, kao ni susret s Interom, tako ni ovaj susret s Cibalijom neće odlučiti naš ostanak u ligi iako bi nam sigurno olakšalo put do toga. Mi ćemo svakako napraviti sve kako bi stigli do pozitivnog rezultata što bi nam sigurno olakšalo situaciju do kraja sezone', uvjeren je trener Istre.

Zbog suspenzija u konkurenciji za nastup kod Istre neće biti Jakića i Rocea, a Raić Sudar ne može računati ni na iskusnog vratara Ivešu koji zbog kazne više neće ove sezone zaigrati. Kod gostiju nitko nema problema s ozljedama iako je upitno koliko je spreman Matei koji je trenirao po posebnom programu posljednjih dana.