BOLEST BILA JAČA

Umrla boksačka legenda Joe Frazier

08.11.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Bivši prvak u teškoj kategoriji Joe Frazier, koji je boksačku besmrtnost zaslužio s tri legendarna meča s Muhammadom Alijem, umro je u ponedjeljak u dobi od 67 godina, izvijestili su američki mediji

Frazier, koji je SAD-u donio zlatnu olimpijsku medalju te kao profesionalac držao svjetsku boksačku krunu od 1970. do 1973. umro je u Philadelphiji mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran rak jetre.

Rođen je 12. siječnja 1944. u Beaufortu u Južnoj Karolini.

Osvojio je zlatnu medalju za SAD u teškoj kategoriji na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju.

Šest godina kasnije kao profesionalac postao je svjetski prvak u istoj kategoriji nokautiravši dotadašnjeg prvaka Jimmyja Ellisa.

Frazier je nanio prvi poraz Muhammadu Aliju u njegovoj profesionalnoj karijeri u legendarnom meču u 15 rundi 8. ožujka 1971. u njujorškom Madison Square Gardenu poznatom kao 'borba stoljeća', nakon kojeg su obojica završili u bolnici.

Titulu je izgubio 1973. od teškog udarača George Foremana.

Godinu kasnije opet se u New Yorku borio s velikim Muhammadom Alijem ali je taj meč izgubio na bodove u 12 rundi.

Dvojica velikana i rivala ponovno su se susrela 1975. na Filipinima u jednom od najslavnijih sportskih događaja 20. stoljeća kasnije prozvanim 'triler u Manili'. U toj brutalnoj borbi Frazier je izgubio tehničkim nokautom jer mu trener Eddie Futch nakon 14. runde nije dopustio da nastavi meč zbog ozljeda lica i zatvorenog oka, što mu boksač nikad nije oprostio.

U karijeri je imao 32 pobjede, od toga 27 nokauta, četiri poraza i jednu neriješenu borbu.

Član boksačke Kuće slavnih postao je 1990.