KLAĐENJE (NI)JE PROBLEM

Ukidanjem legalnog klađenja stvari bi postale gore

05.02.2013 u 19:41

Bionic
Reading

Ako se zabrani službeno klađenje, otvara se prostor za nelegalno koje je daleko opasnije. Kod službenog klađenja se mogu vidjeti iznosi uplaćeni na neki rezultat i postoji li što čudno, jednako kao što kladionice imaju interes da netko ne petlja jer veliki dobici idu njima na štetu

S obzirom na veliku aferu koju je posljednjih dana izazvao izvještaj Europola, na našem smo community portalu Tribina.hr pitali kako dolazi do namještanja utakmice te na kome počiva odgovornost za to. Odgovor je dao naš korisnik Psellus.

Top analiza

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja! Ovoga smo puta uzeli analizu korisnika Psellusa.

Namještanje je svakako najveći problem i prijetnja opstanku nogometa na sadašnjoj razini. Sadašnja razina nogometa i novac koji se u njega slijevaju ovisi o njegovoj popularnosti. Da bi zadržao popularnost, ljudi moraju moći vjerovati da je ono što se na terenu događa stvarno, a ne režirano, u dogovoru sa sucem i/ili igračima. Ako to prestanu vjerovati, nogomet će izgubiti popularnost i izgubiti na gledanosti, što bi drastično moglo utjecati na priljev novca. Nažalost, postoje razlozi koje nogomet čine vrlo podložnim namještanju.

Prema Deloitteovim podacima za pretprošlu sezonu, 4,4 milijarde eura prihoda koje je ostvarilo dvadeset najbogatijih europskih klubova je bilo više od četvrtine iznosa koje ostvaruju svi europski profesionalni klubovi. To znači da se cijelo europsko profesionalno tržište procjenjivalo na manje od 17,6 milijarde eura. Prvih dvadeset klubova ove godine je imalo prihode od 4,8 milijarde. Industrija legalnog i ilegalnog klađenja u Aziji se, s druge strane, 2008. procjenjivala na 450 milijardi dolara. U usporedbi s tom cifrom, nogomet je vrlo mala industrija. Dodatni problem je što, van uže skupine dobrostojećih klubova, mnogi klubovi zapadaju u probleme gdje među prvima stradaju igrači. Ako igrači ne primaju plaće, kako očekivati da profesionalno odrađuju svoj posao i može li ih se kriviti ako prihvate ponudu da sudjeluju u namještanju? Dok god postoji taj problem, postojat će plodno tlo za namještanje jer, dok veliki klubovi možda namještaju zbog titula (što je uglavnom stvar prestiža više nego novca), kod malih se radi o osiguranju bazične egzistencije igrača (i njihovih obitelji) i, ako im netko ponudi iznos nekoliko puta viši od plaće (koju nerijetko neredovito dobivaju), postoji poprilična vjerojatnost da će ga prihvatiti. Podsjetimo, većina afera s namještanjem utakmica zbog klađenja je uključivala klubove iz nižih ili nesređenih liga.


Bi li se što promijenilo kada bi se ukinulo službeno klađenje? Vjerojatno da, ali nagore. Klađenje i postojanje industrije klađenja je rezultat iskorištavanja ljudskih slabosti za koje je malo vjerojatno da će nestati bez obzira na regulaciju. Jednostavno, ako se zabrani službeno klađenje, otvara se prostor za nelegalno, koje je daleko opasnije. Kod službenog klađenja se mogu vidjeti iznosi uplaćeni na neki rezultat i postoji li što čudno, jednako kao što kladionice imaju interes da netko ne petlja jer veliki dobici idu njima na štetu. Kod nelegalnog klađenja toga nema i time bi se znatno smanjila količina dostupnih podataka za bilo kakvu istragu. O tome da bi se cijeli proces iz legalne industrije prebacio u kriminalno okružje, sa svim posljedicama koje bi to imalo, ne treba ni govoriti. Zabranom službenog klađenja bismo vjerojatno dobili više namještanja kojemu bi bilo teže ući u trag.

Hoće li ova istraga nešto promijeniti? Možda. Ako ništa drugo, možda će se kod svih potencijalno uključenih u namještanja probuditi jača svijest o rizicima. No, dok god postoje dobici i dok god neriješeni odnosi u klubovima stvaraju plodno tlo za takve aktivnosti teško je očekivati da će se problem iskorijeniti. Industrija klađenja je daleko veća od nogometa i novca kojim na njega može pokušati utjecati će uvijek biti. Ima li danas više namještanja nego prije? Ne znam. S jedne strane se iz okolice nogometa maknulo dosta elemenata za koje bi se moglo pretpostaviti da su poticali namještanje. Na primjer, manje je politike i situacija kada vladar neke nedemokratske države koristi nogomet za promociju. Također je cijeli slučaj transparentniji s većom mogućnosti praćenja tragova. S druge strane je nogomet možda postao žrtva svoje popularnosti i meta klađenja, legalnog i daleko opasnije, ilegalnog na raznim dijelovima svijeta.

Namještanje utakmica je sasvim sigurno najveća prijetnja suvremenom nogometu. Dok god afera potresaju niže razine u nogometnom hranidbenom lancu, neće biti velikih posljedica po popularnost sporta. Ako se u to zapletu i veliki klubovi, posljedice bi mogle biti vrlo teške. Zato je sumnja u namještanje utakmice Lige prvaka, a da stvar bude gora radi se o utakmici odigranoj u Engleskoj -simbolu popularnosti suvremenog nogometa i njegovom, opravdano ili ne, najblještavijem eksponentu, toliko ozbiljna. Bilo je mnogo namještanja s manjim klubovima i nešto namještanja s velikim klubovima no nogomet na najvišoj razini (još?) nije imao svog Arnolda Rothsteina. Zasad.