veliki tomislav ivić

Ugledni britanski magazin izabrao 100 najboljih trenera u povijesti, a na popisu se našao i Hrvat koji je uzor čak i velikom Joseu Mourinhu

02.05.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Ugledni FourFourTwo je na 60. mjesto najboljih trenera u povijesti nogometa uvrstio Tomislava Ivića

Tomislav Ivić jedan je od najboljih hrvatskih trenera u povijesti nogometa, ali i jedan od najboljih na svijetu. Novo priznanje za njegov rad stigao je od uglednog britanskog časopisa FourFourTwo koji ga je uvrstio među najboljih 100 trenera u povijesti nogometa.

Ivić je zauzeo 60. mjesto u izboru FourFourTwo-a, a prva tri mjesta pripala su Sir Alexu Fergusonu, Rinusu Michelsu i Johannu Cruyffu. Ivić nije prvi puta među ovako velikim imenima. Ranije ga je France Football u svojih top 100 trenera stavio na 42. mjesto.

Ivić je rođen u Splitu 30. lipnja 1933. godine, a tamo je i preminuo 24. lipnja 2011. godine. U karijeri je trenirao klubove u čak 14 zemalja, a u njih sedam je osvojio prvenstvo ili kup. Uspjelo mu je to u Jugoslaviji, Nizozemskoj, Belgiji, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Saudijskoj Arabiji što ga čini najtrofejnijim našim trenerom u povijesti.

U bogatoj karijeri je četiri puta bio i izbornik. Vodio je Iran, Ujedinjene Arapske Emirate, bio član selektorske komisije reprezentacije Jugoslavije i privremeni izbornik Hrvatske u pobjedi protiv Italije u Palermu 1994. godine. Kao trend Hajduka osvojio je tri prvenstva i četiri Kupa Jugoslavije, a u Hrvatskoj je vodio još i RNK Split, Šibenik i Dinamo.

S nizozemskim Ajaxom je osvojio tamošnje prvenstvo i kup, s Anderlechtom belgijsko prvenstvo, a s portugalskim Portom je uspio, osim prvenstva i kupa, osvojiti i europski superkup i interkontinentalni kup. S Atletico Madridom je osvojio Kup kralja, u Francuskoj prvenstvo s Olympique Marseilleom, a uspješan je bio i sa saudijskim Al-Ittihadom s kojim je osvojio kup.

Osim spomenutih klubova, vodio je i Galatasaray, Avellino, Panathinaikos, PSG, Benficu, Monaco, Fenerbahče, Al Wasl i Standard Liege. Za svoj rad dobio je brojna priznanja poput Zlatne značke i Povelje Grada Pariza koju je primio iz Ruku tadašnjeg gradonačelnika Jacquesa Chiraca. Posthumno je dobio i nagradu Torcide Hajdučko srce, a veliku počast mu je odao i jedan od najboljih trenera današnjice Jose Mourinho.

'Posebni' je Iviću jednom prilikom poklonio svoju autobiografiju, a u posveti je napisao: 'Mister Ivić, želio bih biti kao Vi'. Mourinhove riječi, ali i uvrštavanje među 100 najboljih trenera u povijesti nogometa dovoljno govore o tome kako je velik bio Tomislav Ivić.