POBJEDA NA SUDU

Uefa primila bolnu pljusku; PSG nadmudrio europsku nogometnu organizaciju i može zasad odahnuti

19.03.2019 u 21:11

Bionic
Reading

Jedan od najbogatijih nogometnih klubova svijeta PSG dobio je pravnu bitku protiv Uefe, a presudu u korist francuskog prvaka donio je Sportski arbitražni sud (CAS)

Europska nogometna organizacija željela je opet otvoriti istragu protiv PSG-a zbog mogućeg kršenja financijskog fair-playja u plaćama igrača, transferima i sponzorskim ugovorima. Taj slučaj je bio zaključen 2017., ali u Uefi su očigledno posumnjali da je tu možda bilo mutnih radnji i željeli su opet sve provjeriti.

PSG se zbog toga žalio CAS-u koji je donio odluku u korist kluba sa Park prinčeva, jer taj Sud smatra da je Uefi trebalo previše vremena da peispita svoju odluku od prije dvije godine.

Ipak, PSG ne može ni dalje odahnuti, jer je Uefina istraga o poslovanju PSG-a odvojena od jedne druge u kojoj se istražuju rekordni transferi pariškog kluba iz sezone 2017/18 kada su stigli Neymar i Mbappe.

Brazilac je plaćen nevjerojatnih 222 milijuna eura, a Francuz je prvo stigao na posudbu iz Monaca za 45 milijuna eura da bi na kraju sezone bio otkupljen za još dodatnih 135 milijuna eura.

  • +4
PSG - Manchester United; Liga prvaka; 6.3.2019. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uefa je uvođenjem financijskog fair-playa željela uvesti red na nogometno tržište, posebno kod bogatih koji su više trošili nego zarađivali, a upravo su se zbog kršenja u prošlosti najviše spominjali PSG i Manchester City.

Parižani su trn u oku Uefo od 2011. kada je najmoćnija francuksa družina dobila katarske vlasnike koji su napuhavali spozorske ugovore s kompanijama iz Katara kako bi se sanirali minusi zbog velikih plaća igrača i transfera.

  • +10
Kylian Mbappe Izvor: Profimedia / Autor: N.N.