52 REPREZENTACIJE

UEFA otkrila sustav kvalifikacija za SP 2018.

23.03.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Članovi Izvršnog odbora UEFA-e potvrdili su u ponedjeljak na sjednici u Beču da će u europskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo sudjelovati 52 reprezentacije koje će biti podijeljene u devet skupina

Od 54 članice UEFA-e u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. neće nastupiti Rusija kao domaćin i Gibraltar koji nije član FIFA-e. Ostalih 52 reprezentacija bit će podijeljeno u devet skupina: sedam skupina će imati po šest momčadi, a dvije skupine će biti sastavljene od pet reprezentacija.

Devet pobjednika skupina izravno će se plasirati na Svjetsko prvenstvo, dok će osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija igrati u dodatnim kvalifikacijama za preostala četiri mjesta koja vode na završni turnir.

Osim toga, Izvršni odbor UEFA-e izglasao je novi sustav distribucije novčanih sredstava za klubove koji će se natjecati u europskim natjecanjima u razdoblju od 2015. do 2018. godine. UEFA-ina Liga prvakinja će od sezone 2016/17. imati više klubova jer će 12 najboljih nacionalnih saveza po koeficijentu, osim prvaka, imati mogućnost prijaviti i drugoplasiranu ekipu. Dosad je to pravo imalo samo osam najboljih nacionalnih saveza.

Sljedeća sjednica Izvršnog odbora bit će održana u Pragu, 29. i 30. lipnja, a tada bi se među članovima najvišeg izvršnog tijela UEFA-e mogao naći i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Naime, u utorak će u Beču biti održan 39. kongres UEFA-e, a Šuker je jedan od 12 kandidata za sedam članova Izvršnog odbora, koji će tu dužnost obnašati u sljedeće četiri godine. Šukerovi protukandidati su: Angel Maria Villar Llona (Španjolska), Grigorij Surkis (Ukrajina), Peter Gillieron (Švicarska), Borislav Mihajlov (Bugarska), Sandor Csanyi (Mađarska), Fernando Gomes (Portugal), Yngve Hallen (Norveška), Trefor Lloyd Hughes (Wales), Campbell Ogilvie (Škotska), Geir Thorsteinsson (Island) i Servet Yardimci (Turska).