POČELO LOBIRANJE

Udarna postava Kosova tjera strah u kosti; evo tko može igrati

05.05.2016 u 14:59

Bionic
Reading

Od trenutka kada je Kosovo službeno primljeno u Uefu mnogi nogometni analitičari pokušali su sastaviti idealnu momčad od nogometaša koji trenutačno igraju za druge države kao što su Švicarska, Makedonija te naravno Albanija

U ovom trenutku nije poznato kada će kosovska nogometna reprezentacija odigrati prvu povijesnu službenu utakmicu. Prema nekim napisima moguće je da njihovi lobisti uspiju progurati ideju da se priključe već za kvalifikacije za SP 2018. koje se igra u Rusiji, a ako to ne uspije, poznato je kako će Kosovo sigurno igrati u kvalifikacijama za Euro 2020.

Tako će do prve službene utakmice čelni ljudi kosovskog nogometnog saveza - izbornik Albert Bunjaku i predsjednik saveza Fadil Vokrri - imati dovoljno vremena za lobiranje, a nema sumnje kako im je cilj privoljeti barem 2-3 super-zvijezde da odjenu dres Kosova kao što su recimo Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka ili Valon Behrami koji trenutačno čine okosnicu švicarske reprezentacije. To bi svakako bio okidač za to da se ovoj novoj reprezentaciji pridruže i oni koji se nećkaju. Lobiranje je već ionako počelo 3. svibnja 2016. godine.

U svakom slučaju, prema sadašnjim pravilima svi nogometaši koji su dosad igrali za druge reprezentacije mogu zaigrati za Kosovo s obzirom na to da ta reprezentacija nije bila članica Uefe ili Fife.

Popisu zanimljivih igrača treba dodati i Valonu Berishu koji igra za Norvešku, zatim bivšeg napadača Dinama Fatosa Beqiraja koji igra za Crnu Goru.

Dodajmo tome da dosta igrača koji su podrijetlom s Kosova igraju za Albaniju kao što su golman Etrit Berisha iz Lazija ili Lorik Cana koji je tijekom karijere igrao za velike klubove kao što su Lazio ili Marseille. Tu su još sjajni igrači kao recimo Mehmedi (Fribourg), zatim Rama (Valladolid), Hetemaj (Chievo)... Idealnih 11 sastavio je i nogometni portal 101greatgoals.com i na prvi pogled čini se kako bi to bila moćna selekcija.

Nema sumnje kako će u sljedećih nekoliko mjeseci biti dosta razgovora na ovu temu, a podatak kako u nekim europskim klubovima igraju tinejdžeri koji tek dolaze i koji će uskoro biti okosnica reprezentacije Kosova garancija su kako će ta momčad – sa ili bez superzvijezda – imati što reći u kvalifikacijama. Najjača moguća momčad Kosova zaista na prvi pogled tjera strah u kosti ostalima i poziva na - respekt.