TRUMPU USPRKOS

'Ubojice, dileri i silovatelji' pobijedili Amerikance

12.11.2016 u 12:11

Bionic
Reading

Dvije najjače nogometne reprezentacije u zoni CONCACAF, SAD i Meksiko, sastale su se u 1. kolu kvalifikacija za odlazak na SP 2018. u Rusiji. Meksiko je slavio 2:1, a utakmica je imala i dodatnu težinu...

Pobjeda Donalda Trumpa na izborima za američkog predsjednika dodatno je zaoštrila odnose između SAD-a i Meksika. Trumpove poruke da će graditi zid na granici s Meksikom (iako on u nekom obliku već sada postoji!) dodatno su podigle tenzije, a njegovo etiketiranje Meksika kao 'zemlje ubojica, dilera i silovatelja' samo je dolilo ulje na već uzavrelu atmosferu.

U takvim je okolnostima igrana utakmica 1. kola CONCACAF kvalifikacija za SP, a SAD je ugostio Meksiko na nacionalnom stadionu u Columbusu u Ohiou. Možda malo i zbog praznovjerja, jer na ovom je stadionu SAD pobjeđivao Meksiko u četiri posljednje utakmice, a svaki put je bilo 2:0.

No 'ubojice, dileri i silovatelji' ovaj put su imali druge planove. Meksiko je poveo u 20. minuti golom Layuna, a u 49. minuti poravnao je Wood. Tih 1:1 držalo se do samog kraja utakmice. A tada na scenu stupa veteran Rafa Marques; 37-godišnji branič i kapetan meksičke reprezentacije bio je koban za Hrvatsku na SP-u u Brazilu, a sada je presudio i Amerikancima. Sjajno je zabio glavom nakon kornera za veličanstvenu pobjedu u 89. minuti utakmice!

U ostalim susretima Panama je u gostima dobila Honduras 1:0 (Escobar,'22), dok je Kostarika golovima Bolanosa (65) i Mataritte (92) bila bolja od Trinidada i Tobaga. Izravni plasman u Rusiju izborit će tri prvoplasirane reprezentacije, dok će četvrta u dodatne kvalifikacije protiv petoplasirane reprezentacije iz azijske zone kvalifikacija.