kinezi brži od bandića

U Velikoj Gorici potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu za izgradnju stadiona; ovako bi mogao izgledati...

  • Autor: Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 19.04.2019 13:03
  • Objavljeno 19.04.2019 u 13:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: tportal.hr / Jurica Galoić / Pixsell /Adam Davy / Press Association

Potpisan je Sporazum kojim se formira partnerstvo između Grada Velike Gorice, Nogometnog saveza Zagrebačke Županije i kineske kompanije Z-Run Well Ton Industry

Svrha Sporazuma je definirati okvir za stranke u suradnji na području namjeravanih ulaganja Z-Runa u sportsku infrastrukturu grada Velike Gorice - osobito ulaganja u nogometnu infrastrukturu, uključujući nogometni stadion i nogometni kamp s pratećim sadržajima te osnivanje Akademije nogometa - i opći razvoj sportske i ostale industrije u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji.

'Grad je prezentirao mogućnosti ulaganja u sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva stadion s popratnim sadržajima. Kineska delegacija obišla je i potencijalni teren koji prostorno planski zadovoljava potrebe izgradnje stadiona, i rezultat toga je današnje potpisivanje Sporazuma', izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Podršku projektu dao je i Nogometni savez Zagrebačke županije te je kao jedan od potpisnika Sporazuma izrazio zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na razvoju sportske infrastrukture u Velikoj Gorici.

'Sportska infrastruktura koja je i predmet prvih aktivnosti definiranih ovim sporazumom će doprinijeti ne samo boljim uvjetima za rad i natjecanja kako u našoj županiji, tako i u Hrvatskoj, već će i ova buduća suradnja uvjeren sam dati svoj doprinos razvoju nogometa u obje zemlje', izjavio je predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije, Nenad Črnko koji je ujedno i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza te čelnik prvoligaša NK Gorica.

Nenad Črnko, Dražen Barišić, Jiang Yu

Nenad Črnko, Dražen Barišić, Jiang Yu

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U svrhu realizacije ciljeva Z-Run će osnovati trgovačko društvo, a u kasnijoj fazi realizacije projekta, partneri će sklopiti Ugovor o konzorciju kojim će utvrditi obveze i način ispunjenja obveza ugovornih strana, profesionalnu i tehničku diobu poslova, sadržaj i način ostvarivanja ugovorene suradnje.

'Zahvaljujem partnerima iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) koji su posredovali kod našeg dolaska u Republiku Hrvatsku. Znamo da hrvatski nogometni navijači očekuju kvalitetniju sportsku infrastrukturu, posebno nogometne stadione i veselimo se što možemo biti dio ovog važnog projekta', rekla je Jiang Yu, osnivačica kompanije Z-Run Well Ton Industry.

  • +2

Astana Arena stadion

Izvor: Pixsell / Autor: Adam Davy/Press Association/PIXSELL

Još je ranije 'procurila' informacija kako bi novi stadion trebao biti izgrađen po uzoru na Astana Arenu u glavnom gradu Kazahstana. Kapacitet bi bio između 30 i 35 tisuća mjesta, imao bi pokretan krov, a u sklopu cijelog kompleksa trebala bi se naći pomoćna igrališta, nogometni kamp, prostori za Akademiju nogometa, a predviđena je izgradnja hotela i trgovačkog centra.

Prema nekim navodima cijena cijelog projekta kreće se od 100 do 150 milijuna eura, a sama izgradnja stadiona trebala bi trajati dvije godine. One najoptimističnije prognoze kazuju kako bi u Velikoj Gorici novi stadion trebao biti završen do kraja 2022. godine... Dojam je da su gradski čelnici Velike Gorice - barem u ovom trenutku - u akciji 'Stadion' malo brži i konkretniji od Milana Bandića.