REAKCIJA ČELNIKA HNS-a

Slučaj 'nacionalni stadion' dobio je nastavak; Davor Šuker ukazao se u Velikoj Gorici i viđen je u društvu...

15.04.2019 u 14:52

Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Davor Šuker nije baš čest gost na utakmicama Hrvatski Telekom Prve lige, tu i tamo se ukaže na nekoj. No, u nedjelju je u Velikoj Gorici pratio susret Gorice i Slaven Belupa. Imao je što i za vidjeti, napeta i izjednačena utakmica, čak sedam golova... Pa ipak, nije Šuker došao samo uživati u nogometu, njegov dolazak u Veliku Goricu ima i 'skriveni' motiv

Naravno, taj motiv je puno veći i izdašniji od boljitka Hrvatski Telekom Prve lige, radi se o budućnosti hrvatskog nogometa općenito. Jasno je svima, Davor Šuker u Veliku Goricu stigao je kako bi iz prve ruke ispitao što se to događa i kakvi su konkretni planovi oko izgradnje 'nacionalnog stadiona' u blizini Zračne luke Franjo Tuđman.

Gledao je Šuker susret Gorice i Slaven Belupa u društvu gradonačelnika Dražena Barišića te predsjednika kluba Nenada Črnka koji je ujedno i jedan od članova Izvršnog odbora HNS-a. Birano se društvo, bez Davora Šukera, samo nekoliko dana ranije u Velikoj Gorici sastalo s grupom kineskih investitora koji su odlučni u namjeri da baš u neposrednoj blizini Zračne luke Franjo Tuđman grade novi 'nacionalni stadion'!

Kineska delegacija predvođena predsjednicom pekinške kompanije Z-Run Well Ton Industry gđom Jiang Yu posjetila je Veliku Goricu i gradskim čelnicima predstavila konkretne planove. Potencijalnim investitorima Grad je prezentirao mogućnosti ulaganja u sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva moderan stadion s popratnim sadržajima. Kineska delegacija obišla je i potencijalni teren koji prostorno planski zadovoljava potrebe izgradnje stadiona s 30 tisuća mjesta.

Za početak su sve strane i dalje poprilično tajnovite, no dojam je kako je Davor Šuker pojavljivanjem u Velikoj Gorici neizravno dao do znanja kako mu se - barem u ovom trenutku - više dopada idejno rješenje ovog stadiona nego onog kojeg je ponudio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'Ja još ne znam za te investicije', komentirao je Milan Bandić najavu suradnje kineskih investitora i velikogoričkih čelnika te znakovito dometnuo:

'Tko može dati bolje uvjete od Grada Zagreba, neka da. Pa neka onda nacionalni stadion bude ondje gdje netko nudi ili ima bolje uvjete...'

  • +19
Dinamovi navijači na stadionu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Podsjetimo, Bandić je najavio izgradnju stadiona u Blatu, koji bi se najvjerojatnije trebao financirati tri strane – iz gradske blagajne, države i HNS-a. Cijena? Prava sitnica od oko 150 milijuna eura uz rok izgradnje od tri godine.

Dojam je kako u ovom trenutku 'projekt stadion' koji nudi Velika Gorica u suradnji s kineskim investitorima stoji 'malo bolje' od ovog Bandićevog. Barem ako je suditi prema interesu čelnika HNS-a i samog predsjednika Davora Šukera. Sam stadion u Velikoj Gorici imao bi nekoliko prednosti - blizina aerodroma, sjajna cestovna povezanost, a prema najavama u sklopu cijelog projekta kineski investitori žele paralelno sa stadionom, koji bi imao pokretni krov tako da može poslužiti kao mega-dvorana, graditi luksuzni hotel, trgovački centar. Cijena cijelog projekta nije poznata, ali prve procjene govore kako bi to moglo otići debelo preko 100 milijuna eura.

'Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima. Prvo našim domaćim kompanijama, poput Atlantic grupe, a sada i vanjskom kapitalu. Mi smo još prije nekoliko godina uspostavili prve kontakte sa službenim izaslanstvom NR Kine, a danas smo ovdje razgovarali o konkretnim projektima. Veseli me da se razvijamo u pozitivnom smjeru i da strani investitori prepoznaju taj naš potencijal za svoja ulaganja', izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić te potvrdio kako je riječ o najsuvremenijem stadionu na kojem će se moći gledati najveće svjetske nogometne priredbe.