TENIS U KOLICIMA

U Umagu kreće sakupljanje bodova za plasman na POI 2024

26.07.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Uz zvijezde ATP Toura koji se ovaj tjedan bore za naslov pobjednika 33. izdanja Plava Laguna Croatia Opena, u Umagu će se po četvrti put natjecati i tenisači u kolicima na ITF turniru Croatia Open by HEP, koji je na rasporedu od 28. do 30. srpnja.

Jedan dio natjecanja će biti održan na terenima Umag Tennis Academyja, dok će završnica biti odigrana u Stella Marisu.

"Opet nas čeka kvalitetan i zanimljiv turnir jer imamo 16 sudionika iz šest država s nekoliko jakih imena s ITF liste tenisača u kolicima", rekao je Anto Joskić koji u Umagu nastupa u dvostrukoj ulozi, kao najbolje rangirani hrvatski tenisač u kolicima (68.) i kao organizator natjecanja.

Listu prijava predvodi pobjednik umaškog turnira iz 2021. te finalist iz 2019. i 2022., Austrijanac Josef Riegler, koji se trenutačno nalazi na 41. mjestu svjetske ljestvice. Među prijavljenima je i rekordan broj hrvatskih tenisača, njih čak šestorica. Predvodi ih Anto Joskić, a tu su još Sven Maretić, Ante Kolunđija, Dražen Mikšić, Antonio Arambašić i Željko Kladarić.

Ovogodišnje izdanje turnira ima i dodatnu važnost za natjecatelje, jer je upravo započeo ciklus prikupljanja bodova za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

"Iako kvalifikacije traju godinu dana, do 16. srpnja 2024., i puno je turnira u kalendaru do tada, sigurno će cilj i želja svakome biti dobar start. Pobjednik našeg turnira dobiva 55 bodova u borbi za POI, na koje će se kvalificirati 48 tenisača“, rekao je Joskić koji ima izraženu ambiciju i želju postati prvi hrvatski tenisač u kolicima koji bi nastupio na paraolimpijskim igrama.

Među prijavljenim tenisačima ističe se još jedno ime, legenda ovog sporta, 61-godišnji Austrijanac Martin Legner, koji u svom životopisu ima dva pojedinačna naslova na Grand Slam turnirima i osam u konkurenciji parova te nastupe na osam paraolimpijskih turnira. Osvoji li turnir u jednoj od dvije konkurencije (pojedinačno i parovi), upravo bi u Umagu mogao proslaviti svoju 350. titulu na ITF Touru.

"Pročulo se brzo o Umagu, svi znaju za naš turnir, dobre uvjete u kojima se odigrava i zato vole doći kod nas. Naša je posebnost što igramo paralelno s Plava Laguna Croatia Openom te koristimo istu infrastrukturu, a malo je takvih turnira u svijetu, možda svega još jedan ili dva. Izuzetno smo zahvalni našem glavnom sponzoru te organizatorima Plava Laguna Croatia Opena na suradnji i pomoći. Veliko nam je zadovoljstvo i čast biti dio cijele ove teniske priče, jer to pomaže vidljivosti i razvoju našeg sporta“, zaključio je Anto Joskić.