300 BORACA IZ 30 ZEMALJA

U Splitu svečano otvoreno EP u tajlandskom boksu

23.10.2016 u 21:45

Bionic
Reading

U Splitu je svečano otvoreno Europsko prvenstvo u tajlandskom boksu - Muay thai na kojem će sljedećih tjedan dana nastupiti 300 boraca iz 30 zemalja svijeta.

Na svečanom otvaranju u velikoj dvorani na Gripama sudjelovao je prodekan Kineziološkog fakulteta u Splitu, te član Izvršnog odbora Splitskog saveza športova i skupštine HOO-a Dražen Čular, kao i predstavnici grada i županije. Organizator natjecanja je bivši hrvatski kickboksač i prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prix u Japanu 1993. godine Branko Cikatić.

Kako je rekao Cikatić novinarima, vjeruje da na ovom natjecanju naša reprezentacija može osvojiti tri medalje, od čega bi dvije mogle pripasti ženama. Istaknuo je da će natjecanje biti ključno jer ga prati delegacija Medjunarodnog olimpijskog odbora koja bi trebala utvrditi hoće li tajlandski boks (Muaythai) konačno ući u obitelj olimpijskih sportova. On vjeruje da će za osam godina borci tajlandskog boksa nastupiti na olimpijskim igrama. Cikatić o tom sportu i svojoj borbi da to postane olimpijski sport piše knjigu koja bi ubrzo trebala biti gotova i predana u tisak.

Eliminacijske borbe započinju u ponedjeljak od 15 do 19 sati, a za sve ljubitelje ovog sporta ulaz u dvoranu će biti besplatan i to do sljedećeg vikenda kada započinje polufinale i finale, te će cijena karata iznositi simboličnih 30 kuna. Dio od ulaznica će se uplatiti u Fond protiv nasilja i droge čije je skoro osnivanje najavio organizator Branko Cikatić

Osim najbrojnijih Rusa, Njemaca, Nizozemaca, Turaka, Mađara, Šveđana i Litvanaca na natjecanju su borci iz Hrvatske među kojima su od muških u A klasi Ronald Žeželj (63,5 kg), Finko Barišić (71 kg), Marin Čarapina (81 kg) i Dino Belošević (91+ kg). Potom u B klasi Roko Doždor (63,5 kg), Adam Blauhor (67 kg) i Bruno Ninčević (81 kg), a za žene u A klasi će se natjecati Andreja Ivas (71 kg), te Filipa Merčep (67 kg).

Tajlandski boks je borilačka vještina koja je nastala kao produkt stalnih sukoba narodaThai na putu sa jugoistoka Kine na područje današnjeg Tajlanda. U Hrvatskoj se taj sport pojavljuje 1984. godine kada je osnovan prvi klub, dok ih je danas već 20. Posljednje 23 godine se u Hrvatskoj organiziraju državna prvenstva, a već 19 godina naši sportaši nastupaju na europskim i svjetskim natjecanjima.

Prvenstvo završava 29. listopada.