Sportske igre mladih

U Sisak na Dan sporta stiglo 2000 djece: Prekrasna atmosfera i odlična organizacija

13.03.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Više od 2000 djece osnovno školske dobi okupilo se u dvorani Zeleni brijeg u Sisku na velikom sportsko-edukativnom Danu sporta. Ovo velik broj djece na jednom mjestu koja se bave sportom Sisak ne pamti

Poticanje na sportski način života, inkluziju, toleranciju i druženje kod djece i mladih već 28 godina na agendi je Plazma Sportskih igara mladih. Natjecanja u graničaru i atletici već se treću godinu održavaju u sklopu Dana sporta, graničar je i ove su sezone među najpopularnijim disciplinama Igara, a u Sisku se natjecalo čak 50 ekipa. Najbolje ekipe i atletičari putuju krajem srpnja u Rijeku na veliku Državnu završnicu.

Mlade sportaše u Sisku podržali su i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, Ana Miličević, direktorica marketinških komunikacija Telemacha, Renata Čupić, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatska, Marko Krička, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Siska i zamjenik gradonačelnice te, Emir Fetibegović, tajnik Zajednice sportskih udruga grad Siska.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Banićek pozdravila je prisutne i izjavila:

'Kao i uvijek prekrasna atmosfera i odlična organizacija. Sportske igre mladih ove godine još brojnije i još bolje. Svim mladim sportašicama i sportašima zaželjeli smo puno uspjeha, a oni su kao što smo mogli i vidjeti jedva čekali da krene natjecanje. Nadamo se nastavku suradnje i još više djece u dvorani iduće godine.'

'Kao društveno odgovorna kompanija, predano radi na poticanju zdravih životnih navika kroz rekreaciju, socijalizaciju i zdravo natjecanje u sportu, nastojeći djecu i mlade potaknuti na aktivnosti koje predstavljaju temelj pravilnog rasta i razvoja. Pored istaknutijih, medaljama okrunjenih sportova, podržavamo i druga sportska područja, te smo ponosni višegodišnji zlatni sponzor Sportskih igara mladih. Smatramo da su djeca pokretači budućnosti i da svako djetinjstvo koje učinimo aktivnijim, znači korak naprijed ka stvaranju društva koje je zdravije, sretnije i uspješnije. Nastavit ćemo ulagati napore kako bismo podržali mlade generacije u razvijanju njihovih potencijala kroz sport, čime gradimo temelje za pozitivnu i prosperitetnu budućnost', rekla je Ana Miličević.

Ispred Plazma Sportskih igara mladih prisutne je pozdravio David Burburan:

'Prekrasno je što ste se okupili u ovolikom broju i što ste prepoznali Dan sporta kao priliku da se družite, igrate i natječete. Nastavit ćemo se truditi da kroz Plazma Sportske igre mladih djeca i mladi imaju priliku rast i razvijati se kroz sport i druženje. Zabavite se danas, budite fer prema svojim suigračima i protivnicima, i s nestrpljenjem očekujemo susret na Državnoj završnici u Rijeci.'

Svečani program Dana sporta započeo je paljenjem baklje koji su donijeli mladi sportaši predvođeni Dominikom Maričevićem i Ivanom Čičkom odbojkašima OK Sisak i kadetskim reprezentativcima.

Djeca su se natjecala u atletici i graničaru u dvije kategorije 2013. godište i mlađi te 2015. godište i mlađi. Kao posebno popularna disciplina istaknuo se graničar, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju.

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Vatrene lipe u kategoriji 2015. godište i mlađi te ekipa Ribari 3.b u kategoriji 2013. godište i mlađi. Dok su najbrži trkači 2013. godište i mlađi Nikol Čačić i Lovren Brdar, a u kategoriji 2015. godište i mlađi Julija Nekić i Tom Kotenjko koji su zasluženo osvojili zlatne medalje.

U sklopu eventa djecu su educirali i predstavnici PU Sisačko –moslovačke u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te predstavnici Crvenog križa grada Siska, a svi prisuti su se odlično zabavili i u EON korneru.

Ovogodišnji Dan sporta nakon Siska posjetit će sve županije u Hrvatskoj, i održati ukupno 29 sportsko-edukacijskih evenata. Projekt je koncipiran na temelju sportskih igara, natjecanje stavlja u drugi plan a potiče druženje, toleranciju i inkluziju.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, PAKET24 Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, FIDE turnir u šahu, graničar i atletika).

U 28. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupit će više od 110.000 djece i mladih.