PORAST PRIHODA

U nogometu sve više novca, nema recesije

04.06.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Prema Godišnjem pregledu financija u nogometu konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte, nogometno tržište u Europi je u sezoni 2007/08. povećalo svoje prihode u odnosu na sezonu prije toga

Nogometno tržište u Europi u sezoni 2007/08. vrijedilo je 14,6 milijardi eura, što je povećanje od milijarde eura u odnosu na prethodnu sezonu, a za taj je rast najzaslužnije Europsko nogometno prvenstvo te porast prihoda Lige petice od 0,7 milijardi eura.

Prihodi Lige petice u sezoni 2007/08. iznosili su ukupno 7,7 milijardi eura, kaže se u pregledu tvrtke Deloitte.

Povoljniji dogovori oko prodaje prava prijenosa utakmica učvrstili su poziciju engleskog Premiershipa, koja ostvaruje najveće prihode u svijetu nogometa. Njezini su klubovi u prošloj sezoni ostvarili prihod od ukupno 2,4 milijarde eura. Unatoč padu funte od 15 posto u odnosu na euro, ta liga danas zarađuje milijardu eura više od drugoplasirane u Ligi petice.

Stalni porast prihoda Real Madrida i Barcelone, koji su na prvom, odnosno trećem mjestu, među klubovima s najvećim prihodom, pomogao je španjolskoj Primeri da svoje prihode izjednači s Bundesligom. Obje su lige u sezoni 2007/08. ostvarile prihod od po 1,43 milijarde eura, dok talijanska Seria A tek neznatno zaostaje, s prihodom 1,42 milijarde eura.

Procjenjuje se da bi pobjeda Barcelone u Ligi prvaka mogla ustoličiti Primeru samu na drugom mjestu u sezoni 2008/09. na listi liga s najvećim prihodima.
Također, u Deloitteu smatraju da će ključni ispit sposobnosti Lige petice da izdrži ova ekonomski izazovna vremena biti iduća sezona, kada će na prihode osobito utjecati obnova sponzorskih ugovora i kupnja sezonskih karata. Bundesliga, Le Championat i Premireship, kao i vodeći klubovi Primere, sklopili su dugoročne ugovore za prava prijenosa koji znatno pridonose njihovu ukupnom prihodu.

Većina novca od povećanja prihoda u sezoni 2007/08. potrošena je na plaće i transfere igrača. Plaće nogometaša u Ligi petice porasle su za 14 posto te sad na njih odlazi ukupno 4,8 milijarde eura. Znatan porast plaća igrača bilježe sve vodeće nogometne lige, dodaje se u godišnjem pregledu.

Deloitte između ostalog u svom pregledu još navodi i da je Seria A postigla u prošloj sezoni najveći porast prihoda u Ligi petice, i to 34 posto, tako da sada iznose 1,42 milijarde eura, djelomično i zbog povratka Juventusa u ligu. Plaće igrača u Seriji A porasle su za 35 posto te sada iznose 972 milijuna eura.

Za razliku do toga, dodaje se u pregledu, najjača francuska liga zabilježila je najslabiji porast prihoda u Ligi petice od 17 milijuna eura, odnosno dva posto, pa oni sada iznose 989 milijuna eura. Međutim, plaće igrača u toj ligi rasle su ubrzanim tempom i iznose 84 milijuna eura.

Za porast prihoda Bundeslige od 59 milijuna eura (4 posto) zaslužni su komercijalni prihodi i prihodi od utakmica, budući da njemačka liga ima najbolju prosječnu posjećenost utakmica u Ligi petice.

Plaće igrača u španjolskoj Primeri porasle su za 8 posto, na 900 milijuna eura, dok su u Bundesligi narasle za čak 17 posto, kaže se u godišnjem pregledu Deloittea.