UVJERITE SE SAMI

U najtežoj ligi svijeta, Španjolac odigrao kako nitko nije!

20.01.2015 u 10:17

Bionic
Reading

Po mnogim Premiership je i dalje, ako već ne najbolja, onda barem najzahtjevnija liga svijeta. A baš je protiv i dalje aktualnog prvaka Manchester Cityja veznjak Arsenala, Santi Cazorla, odigrao utakmicu za pamćenje. Dominirao je svim elementima igre, kako nitko već dugo nije i donio pobjedu Arsenalu 2:0

Statistički gledano, teško se sjetiti kada je ijedan igrač protiv neke od najboljih momčadi engleske lige imao brojke poput Španjolca. Naime, veznjak je topnika imao nevjerojatnih 10 uspješnih driblinga (najbolje postignuće lige ove sezone), a pritom je podijelio čak 59 lopti, uz gotovo nevjerojatnu preciznost distribucije od 92%.

Osim toga, Cazorla je postigao i prvi pogodak te asistirao za drugi, a tijekom utakmice sakupio je i četiri ključna dodavanja i centaršuta. Obrambeno je također bio vrlo aktivan, s dvije oduzete i tri presječene lopte. Dakle, dominirao je u svim segmentima igre, kako još nitko nije ove sezone, pa je ovo vrlo vjerojatno najbolje individualna partija engleske lige kroz cijelu sezonu.

Kako je tekla sama utakmica napisao je M_Tsigalko, analitičar s portala Tribina.hr, a u nastavku teksta pogledajte i video sjajnih Cazorlinih akcija protiv Cityja:

'Malo je reći da sam ostao zatečen postavom Arsenala. Monreala više ne bi očekivao u zapisniku, a kamoli u prvoj postavi. Bio sam uvjeren da ćemo na Etihadu stoga gledati jednosmjernu utakmicu. Malo je reći da sam pogriješio, čini se da je stari lisac ipak naučio pokoji novi trik. Topnici su bolnu lekciju naučili (ili bolje reći ponovili s obzirom na učinak s top klubovima lige) na Unitedu ove sezone. Bili su apsolutno dominantna momčad, a na kraju izgubili 2:1 jer nisu znali adekvatno odgovoriti na kontre suparnika. Međutim, Wenger je ovoga puta odlučio najprije zatvoriti prilaze svom golu, a onda razmišljati o napadu. Cijela igra Arsenala svodila se na dva čvrsta bloka ispred Ospine i brze kontre kroz individualne pokušaje Cazorle, Sancheza, Chamberlaina i Ramseya. Tehnički vrlo potkovani igrači, a ujedno laki na nogama.


City je, s druge strane, pokušavao nametnuti svoju igru, uspostaviti dominaciju na terenu i kroz takvu igru doći do prilike za pogodak. Međutim, već u prvoj utakmici se jasno vidjelo što za domaćina znači izostanak Yaye Tourea. City jest uspostavio dominaciju u posjedu, ali je nedostajalo protočnosti, iznenadne lopte u prostor, brzih odigravanja krila sa sredinom i ubacivanja iza leđa obrane. Silva, Navas i Milner su se nudili cijeli susret, ali Fernandinho i Fernando to nisu uspijevali ispratit. Arsenal je s neočekivanom lakoćom kupio sve. Mertersacker i Koscielny su stajali duboko u svojoj polovici i napadači domaćih nisu dolazili u situacije 1 na 1 s njima. Silni ubačaji Citya nisu imali efekta jer su igrali bez centarfora s niskim igračima poput Silve i Aguera, a to su francusko-njemački tornjevi kupili bez većih poteškoća. Valja odati posebno priznanje veznom redu Arsenala, a pri tome valja istaknuti Coquelina za kojega sam bio siguran da se u postavi nalazi tek po nacionalnom ključu.

No, izgleda da si je Wenger našao rješenje za zadnjeg veznog. Francis je bio i više nego pravovremen, za svoje godine je pokazao zavidnu dozu sportske drskosti. Nekoliko puta se fino izderao na suigrače ne bi li ih razbudio. Disciplina topnika je ono što je odlučilo pobjednika u ovom susretu. Domaćin je za cijelu utakmicu uspio stvoriti jednu pamtljivu prigodu i tu je Koscielny više sretno nego spretno poslao loptu pokraj umjesto u svoj gol. Doduše, mora se priznati i da su imali dosta sreće u iznošenju lopte. Puno previše soliranja za moj ukus, pokušaja da se prođu dva - tri igrača prije predaje lopte. Prolazilo je u većini slučajeva, ali nisam siguran da bi u tom postotku prošlo protiv discipliniranije momčadi. Arsenal je poveo iz penala, možda malo prestrogog za engleske kriterije, ali kontakta je bilo i Monreal doista jest spriječen u svom naumu. Sve u svemu, ne toliko atraktivna utakmica kao što sam navikao od Premiershipa, ali taktički zrela sa strane Arsenala i uzbudljiva zbog uloga koji nosi.

Arsenal je, tako, napokon pobjedio nekoga od vodeće četvorke i tako zadržao priključak za Unitedom i Southamptonom u borbi za mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Je li ova pobjeda iznimka ili će Arsenal do kraja skinuti još koji skalp ostaje za vidjeti.'