A HRVATSKA BI ISTE

U lipnju se održavaju prve Europske igre

02.05.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Svečanost otvaranja prvih Europskih igara (EI) održat će se 12. lipnja, a svečanost zatvaranja 28. lipnja 2015. godine, objavila je predsjednica Organizacijskog odbora EI Baku 2015. i prva dama Azerbajdžana Mehriban Aliyeva

Datumi su utvrđeni nakon sastanka Komisije Europskih olimpijskih odbora (EOO) za koordinaciju prvih EI s Organizacijskim odborom Igara. Poznate su i europske sportske federacije koje su do sada potpisale sporazum o sudjelovanju na EI: streličarstvo, vodeni sportovi, badminton, košarka, kajak kanu, biciklizam, mačevanje, nogomet, gimnastika, judo, karate, streljaštvo, stolni tenis, taekwondo, triatlon, odbojka i hrvanje.

'Imamo dugoročnu strategiju za EI što se veličine i troškova tiče, zato smo bili vrlo oprezni kod odabira sportova. Složili smo atraktivan sportski program za Baku 2015., a mnogi su sportovi na listi čekanja za Igre 2019. Nadamo se da ćemo uskoro zaključiti pregovore s atletskom i boksačkom federacijom', rekao je predsjednik EOO-a Patrick Hickey

'Sportski su objekti u Bakuu na najvišoj svjetskoj razinu, a Olimpijsko selo jedno je od najboljih koje smo ikada imali priliku vidjeti. Ove će Igre biti posvećene sportašima te će stvoriti novu generaciju sportskih zvijezda u Europi', komentirao je predsjednik Komisije EOO-a.

U radu Komisije EOO-a sudjeluje kao njezin dopredsjednik i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i član izvršnog odbora EOO-a.