poseban sport

U Hrvatskoj nikad čuli, a Nijemci luduju za čudnom odbojkom na livadi!

31.07.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Sport pod imenom 'fistball' malotko je u Hrvatskoj gledao, a u Njemačkoj ima tradiciju dugu 50 godina i dobro ispunjene tribine na važnim utakmicama...

'Fistball' je zapravo odbojka koja se igra na ogromnoj livadi dužine 50 metara i širine 20 metara, a razlikuje se po tome što lopta smije jednom odskočiti od zemlje unutar terena i nije dopušteno igrati nogom.

Igrači ove igre odjeveni su poput nogometaša, a zapravo i nastupaju na nogometnim travnjacima koji im ustupaju svoj prostor. U polju se nalazi po pet članova svake momčadi, a cilj je ne dopustiti da lopta odskoči dvaput unutar vlastitog prostora, odnosno zabiti neobranjivo šakom ili gornjim dijelom ruke u suparnikov teren.

Ova čudna verzija odbojke jako je popularna u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a na nedavnom World Games turniru u Breslauu tribine su bile odlično ispunjene.

Fistball Autor: Youtube

'To je fascinantna igra koje povezuje mnogo toga. Igrači moraju imati mnogo snage, ali i pokrivati teren, imati dobar osjećaj za loptu te međusobno komunicirati,' objasnio napadač Nick Trinemeier te naglasio da se igrači međusobno jako poštuju.

Njemačka je vladar ovog sporta i ima 11 svjetskih i isto toliko europskih titula, a međunarodna natjecanja postoje od 1968. godine. Švicarci im pak pružaju žestok otpor pa je bilo tijesnih 4:3 u finalu prošli tjedan.

'Fistball' je već nekoliko puta pokušao postati olimpijski sport, ali tome još uvijek nije blizu. Zasad postoje 62 nacionalna saveza ove igre, a potrebno je njih 75 da bi ih Međunarodni olimpijski odbor uopće uzeo u obzir. No, ovi amateri pronašli su svoju publiku, a možda će s vremenom zaista popularizirati svoj sport na svjetskoj razini...