TRULEŽ U SKIJANJU NA VODI

U Hrvatskoj je koče, vani joj nude državljanstvo

11.08.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Pred nama je natjecanje koje u Hrvatskoj neće izazvati ni minimum interesa. U Kopenhagenu će se održati EP u skijanju na vodi, a Hrvatska neće imati predstavnicu. A trebala je. Morala!

Redakciji se javila majka Jelene Matković (21) s neobičnom pričom. Kći ima sve preduvjete za odlazak na velika natjecanja, no nakon SP-a u Calgaryju propustit će i Euro. Zadnji put kad je izašla na međunarodnu scenu bila je peta na Mediteranskim igrama u Pescari, ispred nje su bile tri djevojke iz samog svjetskog vrha.

'Još se nadam nastupu. U odličnoj sam formi i vjerujem da mogu ući u finale, među 12 najboljih. Navikla sam na ovakvu situaciju, što ću', kaže Jelena i u stilu mlade djevojke dodaje: 'Nervira me što mi od stresa otpada kosa.'

Majka Davorka sve ima evidentirano, žigovi i potpisi krase svaki njezin argument. Priznaje da klub u kojemu je ona tajnica, a Rajko Simić (bivši europski prvak) predsjednik, nije na vrijeme održao izbornu skupštinu, no i dodaje:

'Mi smo to obavili sa zakašnjenjem, registrirali se u nadležnoj instituciji i nikakvih problema nije bilo. No svejedno smo izbačeni iz Saveza i sada našoj članici proceduralno onemogućuju nastupe na međunarodnoj sceni.'

Odgovorio je predsjednik saveza Arsen Sihtar.

'Oni moraju zadovoljiti formu. Dali smo im prijedlog da Jelena prijeđe u drugi klub, međutim oni to nisu napravili. Prilikom skupštine ovoga travnja su nas obmanjivali da imaju sve uvjete za članstvo u Savezu, a njima je članstvo bilo davno isteklo. Tu se, zapravo, radi o sustavnoj borbi za vlast i Jelenu žrtvuju za svoje ciljeve', govorio je predsjednik i ponavljao riječi tipa procedura, legalizam, demokracija.

Pravilnik o registraciji kaže da su prijelazni rokovi za ovu godinu gotovi i perspektivna sportašica sada je u bezizlaznoj situaciji. Iako, neslužbeno se čulo da se, budući da je riječ o amaterima, propisi mogu i elegantno zaobići.

Manje važan za ovu priču, ali ne i nevažan za ukupan dojam, podatak je da su za 2007. godinu izašla tri različita financijska izvještaja. Tu aista nije riječ o golemim svotama (ukupan budžet saveza je 200-tinjak tisuća kuna), ali bode u oči. Dalje, prilikom nacionalnog prvenstva prošle godine u disciplini figure (postoje još slalom i skokovi) državnim prvakom proglašen je sin gospodina Sihtara, koji se uopće nije natjecao u toj disciplini. Tako je privremeno stekao status vrhunskog sportaša treće kategorije.

'Iskreno, o financijskim izvješćima ne znam puno, ali uvjeravam vas da je ta priča deplasirana. Nije u pitanju pljačka, jednostavno se pogriješilo. Što se sina tiče, također je bila greška. Nema tu nikakvog interesa, nego, eto, tata mu je predsjednik Saveza pa je to zanimljivo', kaže gospodin Sihtar i u ovom odlomku zanemaruje riječi kao što su procedura i legalizam.

Sve skupa podsjeća na dva ovna na brvnu, od kojih je jedan u poziciji moći i na sve načine pokušava ukloniti drugoga, dok drugi stoji i reži. Komunikacija električnom poštom odvela je odnose kluba i saveza u slijepu ulicu i suprotstavljene strane više uopće ne komuniciraju. To je njihovo pravo, međutim neoprostivo je što se u sredini našla mlada sportašica koja trenira tri puta dnevno šest dana u tjednu i koja ima perspektivu u svom sportu. U njen sportski napredak uloženo je 100-tinjak tisuća eura, od čega je golema većina došla iz obiteljskih prihoda.

I dok nitko iz Saveza nije nazvao Jelenu i čestitao joj na petom mjestu na MI, čestitku je primila od predsjednika europske federacije. Osim poljubaca i stiska ruke došle su i konkretne ponude.

'Došli su Mađari i ponudili mi da nastupam pod njihovom zastavom. Prije sam imala ponude iz Srbije i Cipra, vani su me primijetili. Imala bi stipendiju i normalnije uvjete za razvoj, no dvije godine ne bih mogla nastupati na međunarodnim natjecanjima', završava Jelena i još jednom sliježe ramenima. Ona je u cijeloj priči daleko najvažnija. Niti savez niti čelništvo njezina kluba nisu u istoj kategoriji. Ako to shvate na vrijeme, jednom ćemo možda na marginama sportskih vijesti izvještavati i o medaljama iz ovoga sporta.