'brzo i točno'

U grupnoj fazi Europskog prvenstva VAR dosudio čak 14 penala i doživio brojne kritike, ali šef UEFA-inih sudaca i dalje hvali ovog 'ubojicu emocija'

  • S.K. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2021 21:38
  • Objavljeno 25.06.2021 u 21:38
Bionic
Reading

Video tehnologija za mnoge je ubojica emocija i totalno nepotrebna stavka u nogometu, ali UEFA ju brani svim silama

Šef Uefine sudačke komisije Talijan Roberto Rosetti stao je u obranu sudaca i VAR tehnologije kad je u pitanju veliki broj dosuđenih penala u grupnoj fazi natjecanja na Euru. U grupnoj fazi je dosuđeno 14 kaznenih udaraca, što je dva više negoli na cijelom EP-u 2016. godine.

'Prije VAR tehnologije bilo je puno prekršaja u kaznenom prostoru koji su promakli sucima. Sada je to nemoguće. Ako nagazite stopalo protivničkog igrača i ako je to bila namjera braniča, onda je to prekršaj. Ali to mora biti čista situacija, suci neće dosuđivati dvojbene penale', izjavio je Rosetti.

Također, na ovom Euru u VAR ekipi postoji osoba koja se samo bavi zaleđima.

'Zaleđa za nas više nisu problem, odluke se donose brzo i točno', dodao je Rosetti.

 Rosetti je napomenuo da je u 179 slučajeva korišten VAR, te da su suci u 91,6 posto pravilno procijenili situaciju, a da su u 12 slučajeva ispravljene prvotne sudačke odluke na terenu.

 Također, Rosetti je pohvalio ponašanje igrača, te da je u grupnoj fazi dosuđeno 105 prekršaja manje (806 na ovom Euru, a 2016. godine bilo ih je 911). Bilo je i manje žutih kartona, ukupno 98, što je 31 manje negoli na prethodnom EP-u, a prosječno vrijeme aktivne igre podiglo se sa 56.30 minuta, na 59.51 minuta.