ovako više ne ide

U Engleskoj se sprema velika pobuna nogometaša: Moramo se zaštititi...

08.01.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Maheta Molango, predsjednik Udruge profesionalnih nogometaša Engleske i Walesa (PFA), najavio je da su nogometaši spremni zatražiti pravnu zaštitu jer se iz sezone u sezonu povećava broj utakmica koje moraju odigrati

Maheta Molango je prije nekoliko dana u razgovoru za Sky Sports izjavio kako FIFA i UEFA ozbiljno riskiraju zdravlje nogometaša jer iz sezone u sezonu povećavaju broja utakmica i uvode nova natjecanja. Molango je predsjednik Udruge profesionalnih nogometaša Engleske i Walesa (PFA) te je najavio da će nogometaši zatražiti pravnu zaštitu zbog sve većeg broja utakmica.

'Da, došli smo u situaciju da se moramo zaštiti. Tužno je u kakvom je stanju današnji nogomet, a najveći poraz za nogomet je to što nogometaši moraju štiti sami sebe kad to nitko drugi za njih neće napraviti', kazao je Molango za Sky Sports te napomenuo:

'Da se razumijemo, igračima je jasno da su jako dobro plaćeni, ali ljudsko tijelo ima limite, a oni se stalno prelaze i time riskiraju svoje zdravlje.'

Molango je reagirao na promjenu sustava natjecanja na Svjetskom klupskom prvenstvu, ali i na promjene koje slijede na Svjetskom prvenstvu.

Naime, od 2025. na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu sudjelovat će 32 momčadi, dok će na Svjetskom prvenstvu 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi sudjelovati čak 48 reprezentacija. Uz sva ova povećanja broja utakmica tu je i novi sustav natjecanja Lige prvaka koji će biti na snazi ​​od sljedeće sezone te će i on povećati broj utakmica na godišnjoj razini.

Primjera radi, Sky Sports navodi da bi momčad Manchester Cityja tako u sezoni 2024./2025., s klupskim SP-om mogla igrati čak 86 utakmica!

  • +12
Everton - Manchester City, engleska liga, 27.12.2023. Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Molangova upozorenja već su izazvala brojne reakcije jer je on i član predsjedništva FIFPro, Svjetske udruge profesionalnih nogometaša, koja se također sprema na pravne korake za zaštitu igrača. Prema posljednjim najavama, u pokret zaštite nogometaša spremna je uključiti se i Svjetska udruga profesionalnih nogometnih liga pa bi se FIFA i UEFA mogle naći na žestokom udaru, a neki su spremni ići tako daleko pa najavljuju i opći štrajk u najjačim ligama!

Da, za sada tek tiha pobuna nogometaša se razmahala, a Englezi se nadaju da u sljedećim tjednima ipak neće eskalirati do te mjere da se moraju prekinuti natjecanja.

'Mislim da su igrači sada spremni zauzeti čvrst stav', upozorava Molango te, misleći na Fifu i Uefu, napominje:

'Vrhovna tijela koja bi trebala štititi igrače i nogometnu igru, to ne rade. Baš suprotno, oni iz godine u godinu stvaraju sve više natjecanja i tako generiraju više prihoda, a sve na štetu igrača. Svima je kristalno jasno da je trenutni kalendar fizički i ljudski nemoguć, pretrpan je i igrači jednostavno ne mogu nastupati na svojoj najboljoj razini.'